Την άποψη ότι η Γερμανία, η οποία είναι ο πρώτος προορισμός στην Ευρώπη για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, θα μπορούσε «σαφώς να υποδεχθεί ακόμη πιο πολλούς», εξέφρασε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του συντηρητικού κόμματος CDU της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
«Στο Κουρδιστάν, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες αντιστοιχούν σε πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Στην Γερμανία, μπορούμε σαφώς να υποδεχθούμε ακόμη περισσότερους πρόσφυγες», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή).
Με περισσότερους από 200.000 αιτούντες ασύλου το 2014 (συν 60% σε σχέση με το 2013), η Γερμανία αποτελεί σήμερα τον πρώτο προορισμό των προσώπων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η συρροή αυτή έχει προκαλέσει ξενοφοβικές αντιδράσεις σε μερικές περιοχές, κυρίως στην ανατολική Γερμανία και ιδιαίτερα στην Δρέσδη, όπου το κίνημα Pegida διοργανώνει διαδηλώσεις κατά του ισλάμ και των προσφύγων.
Πολλά νοικοκυριά προσφύγων έχουν αποτελέσει στόχο επιθέσεων, όπως συνέβη στις αρχές του μήνα στο Τρέγκλιτς (στην ανατολική Γερμανία) όπου πυρπολήθηκε κτίριο . Προηγουμένως, ο δήμαρχος αυτής της κοινότητας των 2.700 κατοίκων, ο οποίος τασσόταν υπέρ της υποδοχής προσφύγων, είχε παραιτηθεί, κατόπιν απειλών από νεοναζί.
«Οφείλουμε και μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό τον ανθρωπισμό», σημειώνει επίσης ο Κάουντερ σ’ αυτή τη γερμανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, απορρίπτοντας τις αξιώσεις των περιφερειακών κρατιδίων, τα οποία ζητούν από το ομοσπονδιακό κράτος αυξημένη οικονομική βοήθεια για την υποδοχή προσφύγων.
«Οι δήμοι και τα περιφερειακά κρατίδια έχουν ήδη λάβει (από το Βερολίνο) επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη φιλοξενία. Αυτά είναι πολλά χρήματα», υπογραμμίζει ο Κάουντερ.
«Αν τα κρατίδια θέλουν περισσότερα μέσα, οφείλουν να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες και να απελαύνουν για παράδειγμα περισσότερους αιτούντες ασύλου μεταξύ αυτών στους οποίους έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν άσυλο. Απαιτείται μια προσπάθεια από όλους», καταλήγει.