O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε σήμερα εναντίον της ανόδου «των θρησκευτικών φονταμενταλισμών» αναφέροντας ως παράδειγμα τις επιθέσεις στη Γκαρίσα της Κένυας όπως επίσης τη Νιγηρία ή το Ιράκ, κατά τη διάρκεια μιας επιμνημόσυνης τελετής για τα θύματα του Ολοκαυτώματος (Σοά).

«Συναντιόμαστε για ακόμα μια φορά σε έναν τόπο (που εκτυλίχθηκε) ένα δράμα, αυτήν την οικία που υπήρξε κάποτε το θέατρο μιας απεχθούς τραγωδίας» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τη μνήμη των 44 Εβραιόπουλων που απήχθησαν πριν από 71 χρόνια από την Γκεστάπο στο Ιζιέ (κεντρική Γαλλία).

«Το κακό δεν περιορίστηκε εντός αυτής της οικίας, αναβιώνει κάθε φορά που οι ολοκληρωτικές ιδεολογίες ή οι θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί σφετερίζονται πάθη και φόβους», προσέθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους ενώπιον αυτού του κτίσματος όπου φιλοξενούνταν παιδιά κανένα εκ των οποίων δεν επιβίωσε από τον εκτοπισμό.
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στους «150 φοιτητές, χριστιανούς στην πλειονότητά τους, που σφαγιάστηκαν από φανατικούς» στην Κένυα την περασμένη εβδομάδα και τη «γενοκτονία των Τούτσι» το 1994 στη Ρουάντα.

«Ο πρόεδρος Ολάντ προειδοποίησε εναντίον των θρησκευτικών φονταμενταλισμών, εξαιτίας της θρησκείας τους, της καταγωγής τους, της παράδοσής τους, των ανδρών, των γυναικών, των παιδιών. Στη Νιγηρία, παιδιά, νεαρά κορίτσια έχουν απαχθεί, βιαστεί και εκτελεστεί από μία σέχτα που σκοτώνει μουσουλμάνους με το πρόσχημα ότι είναι ισλαμιστές» υπογράμμισε ο Ολάντ.

«Κάθε φορά, συνέχισε ο ίδιος, είναι οι Εβραίοι που σκοτώνονται επειδή είναι εβραίοι, χριστιανοί επειδή είναι χριστιανοί. Και μουσουλμάνοι επειδή είναι μουσουλμάνοι» σημείωνε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπενθυμίζοντας «τα φρικιαστικά παραδείγματα» των φονικών επιθέσεων που συγκλόνισαν το Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου με αποτέλεσμα 17 νεκρούς, ο ίδιος κάλεσε τους Γάλλους για μία ακόμη φορά και «περισσότερο από ποτέ (να) ενωθούν και (να) επιδείξουν συνοχή».

Ο Φρανσουά Ολάντα εξάλλου μίλησε και για τις νομαρχιακές εκλογές του περασμένου μήνα, τις οποίες σηματοδότησε η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς, προειδοποιώντας έναντι της «οπισθοχώρησης και της απομόνωσης που αποτελούν πάντα θανάσιμα δηλητήρια για ένα Έθνος».

«Στη Συρία, στο Ιράκ, αυτή τη στιγμή που εκφωνώ αυτήν την ομιλία, θρησκευτικές μειονότητες διώκονται εξαιτίας της θρησκείας τους, της καταγωγής τους, της παράδοσής τους, των ανδρών, των γυναικών, των παιδιών. Στη Νιγηρία, παιδιά, νεαρά κορίτσια έχουν απαχθεί, βιαστεί και εκτελεστεί από μία σέχτα που σκοτώνει μουσουλμάνους με το πρόσχημα ότι είναι ισλαμιστές» υπογράμμισε ο Ολάντ.