Στην κατάληψη της σημαντικότερης στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, στοχεύουν μαχητές της αλ Κάιντα και σύμμαχοί τους, μία εβδομάδα περίπου μετά την επικράτησή τους στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας, όπως ανέφερε μια ΜΚΟ.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα, υποστηριζόμενο από άλλες οργανώσεις ισλαμιστών ανταρτών κατέλαβε την Ιντλίμπ στις 28 Μαρτίου, καταφέρνοντας νέο πλήγμα στο καθεστώς, το οποίο προστέθηκε σε άλλες στρατιωτικές ήττες που υπέστη αυτή την εβδομάδα, όπως η απώλεια ενός σημαντικού συνοριακού φυλακίου στην μεθόριο με την Ιορδανία, στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται από τη νύχτα της Πέμπτης ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς από τη μια πλευρά, και το [Μέτωπο] αλ Νόσρα και συμμάχους του όπως οι ισλαμιστικές οργανώσεις Άχραρ αλ Σαμ και Τζουντ ελ Άκσα από την άλλη πλευρά, γύρω από τη βάση Μαστούμα», περίπου 7 χλμ. νότια της πόλης Ιντλίμπ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι η «μεγαλύτερη από τις βάσεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Μέτωπο αλ Νόσρα και οι αντάρτες διεξάγουν μια προληπτική επίθεση εναντίον αυτής της βάσης, καθώς εκεί είναι όπου το καθεστώς στέλνει ενισχύσεις με στόχο να ανακαταλάβει την πόλη Ιντλίμπ».

Μια πηγή η οποία πρόσκειται στο καθεστώς και βρίσκεται επί του πεδίου επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι «η πιο σημαντική βάση στην περιοχή της Ιντλίμπ» και ότι ο στρατός στέλνει εκεί «ενισχύσεις εδώ και ημέρες που συγκεντρώνονται σε αυτή τη βάση».

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, εάν οι αντάρτες καταφέρουν να καταλάβουν τη βάση Μαστούμα θα απειλούν κατόπιν άμεσα τις δύο σιιτικές κοινότητες Φούα και Κεφράγια, που βρίσκονται στα χέρια των καθεστωτικών δυνάμεων.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, που συνορεύει με την Τουρκία, το καθεστώς δεν ελέγχει πλέον παρά τη Μαστούμα, λιγοστές ακόμη λιγότερο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις, το αεροδρόμιο Αμπού ελ Ντούχουρ και μερικές κοινότητες.

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μέτωπο, η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) προέλασε εκ νέου στον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων Γιάρμουκ, νότια της Δαμασκού.

Το ΙΚ, το οποίο δεν είχε πλησιάσει ποτέ πριν τόσο κοντά στην καρδιά της πρωτεύουσας της Συρίας, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του καταυλισμού προχθές Τετάρτη, αντιδρώντας στις συλλήψεις εκατοντάδων μελών του από μέλη Παλαιστινιακών οργανώσεων στο Γιάρμουκ.

Αν και αρχικά απωθήθηκαν, οι τζιχαντιστές προελαύνουν από χθες Πέμπτη, προκαλώντας μαζικό εκτοπισμό των αμάχων στον καταυλισμό, ο οποίος ήδη τελούσε υπό την πολιορκία του συριακού καθεστώτος εδώ και πάνω από έναν χρόνο.