Τα επείγοντα των νοσοκομείων υπολειτουργούν, τα εστιατόρια δεν ανοίγουν πλέον τα μεσημέρια και τα εμπορικά κέντρα αναζητούν Άγιους Βασίληδες: στον Καναδά πολλοί τομείς αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ένα πρόβλημα που υπονομεύει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Λίγες εβδομάδες πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ο Τζεφ Γκίλροϊ, της εταιρείας Just Be Claus είναι σε αδιέξοδο: έχει καταφέρει να προσλάβει μόνο 24 Άγιους Βασίληδες την ώρα που χρειάζεται δεκαπλάσιους. «Χρειάστηκε να απορρίψω 200 εκδηλώσεις και εξακολουθώ να απορρίπτω άλλες καθημερινά», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Έρικ Ιγκάρι έχει δοκιμάσει τα πάντα: έχει πάρει τηλέφωνο φίλους ακόμη και τακτικούς πελάτες για να κλείσει τις τρύπες στο πρόγραμμα των σερβιτόρων του μεξικάνικου εστιατορίου που διαθέτει στην Οτάβα. Στη βιτρίνα του, όπως και σε πολλά καταστήματα στην πρωτεύουσα του Καναδά αλλά και στο Μόντρεαλ, υπάρχει η επιγραφή: «Αναζητάμε προσωπικό».

Το καλοκαίρι επέστρεψαν οι πελάτες στα εστιατόρια μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της covid-19. Όμως καθώς στο εστιατόριο του Ιγκάρι λείπουν δύο υπάλληλοι, ο ίδιος και η σύζυγός του δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Πριν λίγες ημέρες προσέλαβαν έναν μάγειρα ο οποίος εργάστηκε τρεις ώρες προτού παραιτηθεί, κρίνοντας πολύ δύσκολη τη δουλειά και πολύ μικρό τον μισθό.

«Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να κλείνουμε νωρίτερα διότι η γυναίκα μου κι εγώ είμαστε εξαντλημένοι», εξήγησε ο Ιγκάρι.

«Καταστροφή»

Συνολικά στον Καναδά υπήρχαν τον Αύγουστο 871.600 κενές θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 156.800 στον κλάδο της εστίασης και 121.300 στην υγεία, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τον Οκτώβριο η Καναδική Στατιστική Υπηρεσία.

Συνολικά το 55% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού, γεγονός που τους αναγκάζει να εργάζονται περισσότερες ώρες και να αναβάλουν ή να αρνούνται παραγγελίες, όπως αποκάλυψε έκθεση της Business Development Bank του Καναδά. Και περισσότερο από το ένα τρίτο των επιχειρηματιών δυσκολεύεται να κρατήσει τους υπαλλήλους του.

Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η υγεία, η εστίαση, η οικοδομή και ο μεταποιητικός τομέας, κυρίως στις επαρχίες Οντάριο, Κεμπέκ και Βρετανική Κολομβία.

Στο Κεμπέκ μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου την προηγούμενη εβδομάδα κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρη κρίση» και «οικονομική καταστροφή», ενώ ζήτησαν από την κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων μεταναστών.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τράβις Στράτον της Deloitte Canada, οι αιτίες της κατάστασης αυτής είναι πολλές, κυρίως η γήρανση του πληθυσμού του Καναδά και η πρόσφατη μείωση της μετανάστευσης λόγω των περιορισμών στα ταξίδια που τέθηκαν σε ισχύ εξαιτίας της πανδημίας covid-19, οι οποίοι καταργήθηκαν μόλις τον Σεπτέμβριο.

Οι ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα. Στο νοτιοδυτικό Μόντρεαλ, το νοσοκομείο Lachine πρόσφατα ανακοίνωσε ότι τα επείγοντα θα κλείνουν στις 19:30 λόγω «της κρίσιμης έλλειψης νοσηλευτών», εξήγησε η Τζίλντα Σάλομον, εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Η έλλειψη αυτή ώθησε τις επαρχίες του Κεμπέκ και το Οντάριο να μην καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών κατά της covid-19.

Μόνο έφηβοι

Σε κάποιους κλάδους οι μισθοί αυξάνονται κατακόρυφα για να προσελκύσουν υποψήφιους, όμως «αυτή την επιλογή δεν την έχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που ακόμη δεν έχουν ανακάμψει από τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της πανδημίας», εκτίμησε η Γιασμίν Γκενέτ της Καναδικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (FCEI).

Στον Καναδά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει χρέη ύψους 170.000 καναδικών δολαρίων (119.000 ευρώ) κατά μέσο όρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση αυτής της Ομοσπονδίας. Και περίπου 180.000 επιχειρήσεις, δηλαδή μία στις έξι, κινδυνεύουν να κλείσουν.

Ο Ρομάν Μπεσό, ιδιοκτήτης ενός καφέ στο κέντρο του Μόντρεαλ, δήλωσε ότι αναζητά δύο υπαλλήλους και σε διάστημα 21 εβδομάδων εμφανίστηκαν μόνο 5 υποψήφιοι, οι τρεις από τους οποίους ήταν έφηβοι.

Από την πλευρά του ο Μπενουά Πρετέ, διευθυντής του ξενοδοχείου Place d’ Armes στο Μόντρεαλ, αναζητεί 25 υπαλλήλους για διάφορα πόστα.

«Δυσκολευόμαστε να λειτουργήσουμε το ξενοδοχείο στο 100% της δυναμικότητάς του, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πελάτες», σχολιάζει και δηλώνει ανήσυχος για «την εποχή των γιορτών» και την άνοιξη του 2022.