Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η μετάλλαξη Όμικρον που έκανε την εμφάνισή της, αρχικά ως μετάλλαξη Μποτσουάνα, καθώς πλέον έχει ξεφύγει από τα όρια της Αφρικής κι έχει έρθει στην Ευρώπη.
Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Βέλγιο την Παρασκευή κι αφορά μία γυναίκα που επέστρεψε στη χώρα από την Αίγυπτο μέσω Τουρκίας.
Κρούσματα σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία
Δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον συνδέονται με ταξίδια σε χώρες της νότιας Αφρικής εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία, ενώ ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Ιταλία κι ένα στην Τσεχία.
Παράλληλα, υπό παρακολούθηση βρίσκονται 61 κρούσματα κορονοϊού στην Ολλανδία, καθώς μεταξύ τους πιθανολογείται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που σχετίζονται με τη νέα παραλλαγή.
Σε προληπτική καραντίνα πέντε Έλληνες που επέστρεψαν από χώρες της νότιας Αφρικής
Συναγερμός σήμανε στις ελληνικές υγειονομικές αρχές λόγω της νέας μετάλλαξης Ομικρον, που «πονοκεφαλιάζει» τους ειδικούς.
Ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα που αποφάσισε να επιβάλλει η κυβέρνηση αναφορικά με τις πτήσεις που έρχονται από τις επίφοβες αφρικανικές χώρες.
Aξίζει να σημειωθεί πως οι πρώτοι Έλληνες τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast πρόκειται για πέντε Έλληνες πολίτες έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς αφίχθησαν στη χώρα μας από χώρες της νότιας Αφρικής.
Συγκεκριμένα, οι τρεις ήρθαν από τη Νότια Αφρική και οι άλλοι δύο από τη Ζιμπάμπουε, ενώ η πτήση τους έφτασε σήμερα στην Αθήνα μέσω Ντουμπάι.
Οι εν λόγω Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Παραλιακής και δεν έχουν συμπτώματα κορονοϊού.
Δεν είναι κρούσματα, ωστόσο εφαρμόζεται η 10ήμερη καραντίνα που ορίζουν οι νέες οδηγίες.
«Η Αφρική τιμωρείται»
Σε όλες τις ηπείρους, η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο Μαλάουι.
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής θεωρεί ότι «τιμωρείται» επειδή εντόπισε την παραλλαγή και εκτίμησε ότι «η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χαιρετίζεται, όχι να τιμωρείται».