Νέο επεισόδιο ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική εξουσία αποτελεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τουρκικού Τύπου, η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει για πρώτη φορά σε διαθεσιμότητα τρεις στρατηγούς ύποπτους για ανάμειξη σε συνωμοσία το 2003.
Οι τρεις αξιωματικοί, δύο στρατηγοί της Χωροφυλακής (στρατιωτικό σώμα στην Τουρκία) και ένας ναύαρχος, αναφέρονται στο κατηγορητήριο σχετικά με μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του ισλαμιστικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μαζί με σχεδόν 200 άλλους στρατιωτικούς. Η δίκη τους πρόκειται να αρχίσει στις 16 Δεκεμβρίου.
Οι τρεις απαλλάχθηκαν τη Δευτέρα από τα καθήκοντά τους με διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, γράφουν οι εφημερίδες.
Το σχέδιο συνωμοσίας, που είχε επονομαστεί «Επιχείρηση Βαριοπούλα», προέβλεπε επιθέσεις σε τζαμιά και πρόκληση εντάσεων με την Ελλάδα ώστε να επικρατήσει χάος και να επιχειρηθεί να δικαιολογηθεί η πραγματοποίηση πραξικοπήματος εναντίον μιας κυβέρνησης ύποπτης για κρυφό εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας.
Ορισμένοι σχολιαστές διακρίνουν σ’ αυτή την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης μια βούληση ρεβανσισμού για να εξασθενήσει η εξουσία του στρατού, ο οποίος θεωρείται ο εγγυητής του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους και αντιτίθεται τακτικά στο AKP.
To ΑΚP, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, έχει μειώσει σημαντικά τις εξουσίες του στρατού, ο οποίος έχει ήδη ανατρέψει μέσα σε 50 χρόνια τέσσερις κυβερνήσεις.