Την «υβριδική επίθεση» στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το καθεστώς της Λευκορωσίας καταδίκασαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε μια νέα βάση επιπλέον κυρώσεων βάσει της οποίας θα μπορούν να ενσωματωθούν στη «μαύρη λίστα» νέα πρόσωπα, φορείς και οντότητες που εμπλέκονται με την εργαλειοποίηση των μεταναστών.
Ανέφερε, για παράδειγμα, πως ο εθνικός αερομεταφορές της Λευκορωσίας, Belavia, θα μπορεί τώρα να ενταχθεί στις κυρώσεις αυτές.
Εν συνεχεία, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ έλαβε δράση προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν μετανάστες στο Μινσκ. Ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών του Συμβουλίου με την Επιτροπή, είπε ο Μισέλ, οι Τουρκικές αερογραμμές αποφάσισαν να συνεργαστούν και να αποτρέψουν την Belavia από το να μεταφέρει μετανάστες στο Μινσκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Δεν θα επιτρέπει πλέον να γίνονται ταξίδια από την Κωνσταντινούπολη προς το Μινσκ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κι άλλες αεροπορικές εταιρείες ανέλαβαν ανάλογες αποφάσεις.
Τόσο ο Σαρλ Μισέλ, όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισαν τις προσπάθειες και επαφές του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επισκέφθηκε χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, όπως το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και τον Λίβανο και «κατάφερε να εξασφαλίσει τη θετική τους συνεργασία».
«Έχουμε σταματήσει την έλευση των μεταναστών προς τη Λευκορωσία»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν εγκρίνει κάποια μέτρα «τα οποία φαίνονται εκ πρώτης όψεως να είναι κάπως θετικά». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε αν θα μείνουν στα μέτρα αυτά ή θα αλλάξουν τη στάση τους».
Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, ορισμένοι από τους πιο ευάλωτους μετανάστες έχουν βρει στέγη και 700 Ιρακινοί πολίτες έχουν επιστρέψει στο Ιράκ. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη συνεργασία τους, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να είναι δυνατή η πλήρης πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή αυτή για να μπορέσουν να επιστρέψουν οι περισσότεροι μετανάστες στη χώρα τους.
Καταλήγοντας, ο Σ. Μισέλ τόνισε ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. «Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σταματήσει την έλευση των μεταναστών προς τη Λευκορωσία. Μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, δεν αποσταθεροποιηθήκαμε από τις επιθέσεις αυτές και εξακολουθούμε να επαγρυπνούμε και να αναλαμβάνουμε δράση», σημείωσε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η Ευρώπη δρα γρήγορα σε επίπεδο ανθρωπιστικής υποστήριξης, σε επίπεδο διπλωματικών επαφών με χώρες προέλευσης, αλλά και σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων προς όσους ενισχύουν την εμπορία ανθρώπων.
«Αυτό που κάνει το καθεστώς Λουκασένκο είναι να εκμεταλλεύεται τον πόνο ανθρώπων και να τους χρησιμοποιεί για πολιτικούς σκοπούς. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια γι’ αυτό ήρθαμε άμεσα σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άμεσα κινητοποιήσαμε κονδύλια για να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.
Σε διπλωματικό επίπεδο, σημείωσε ότι οι προσπάθειες έχουν ήδη φέρει κάποια αποτελέσματα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν σταματήσει τα ταξίδια προς τη Λευκορωσία, ενώ το Ιράκ άρχισε να επαναπατρίζει υπηκόους του που βρίσκονται στο Μινσκ. «Καλωσορίζουμε την πολύ καλή συνεργασία με το Ιράκ. Όμως και άλλοι μετανάστες, άλλων εθνικοτήτων, είναι παγιδευμένοι και βοηθούμε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για να τους βοηθήσουν», δήλωσε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι πάνω από 2,3 εκατ. ευρώ χρησιμοποιούνται για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις επιστροφές από τη Λευκορωσία.
Προς επέκταση κυρώσεων σε ύποπτα ταξιδιωτικά γραφεία
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η στρατηγική της Λευκορωσίας βασίζεται στη συνενοχή των μεσαζόντων και των ταξιδιωτικών πρακτορείων.
«Υπάρχουν ταξιδιωτικά πρακτορεία που προτείνουν πακέτα, με θεωρήσεις, πτήσεις, ξενοδοχείο και λεωφορείο ως τα σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί ξεγελιώνται από άθλιες ψεύτικες υποσχέσεις», τόνισε.
Επισήμανε ότι η Επιτροπή σήμερα υποβάλλει νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση μιας «μαύρης λίστας» για όλες τις υπηρεσίες πρακτορείων μεταφορών που ουσιαστικά διαπράττουν εμπορία ανθρώπων.