Και για να συνηγορήσουν υπέρ αυτού Έλληνες γιατροί που εργάζονται στη Γερμανία περιέγραψαν στον ΣΚΑΪ την κατάσταση ως εφιαλτική. Τώρα, τα νοσοκομεία της Βαυαρίας μάλιστα έχουν φτάσει ένα βήμα πριν οι γιατροί αρχίσουν να κάνουν διαλογή ασθενών που θα νοσηλευτούν σε εντατική…
Ακόμη και η Γερμανία, η χώρα με 40.000 κλίνες εντατικής , λυγίζει στο νέο κύμα του κορωνοϊου. Το κρατίδιο της Βαυαρίας ξεκίνησε να στέλνει ασθενείς σε άλλες χώρες για να αντέξει στην πίεση.
«Αρχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά και περισσότερο στη Νότια Γερμανία, μεταφέρονται ασθενείς σε Αυστρία, Ιταλία αλλά όχι ότι δεν υπάρχουνε καθόλου κρεβάτια, υπάρχουν μερικά αλλά σχεδόν έχει βγει κατάσταση συναγερμού ότι μπορεί να γεμίσουν τελείως», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η πνευμονολόγος στο Μόναχο, Μυρσίνη Καματερού- Μούνκερ.
Περισσότεροι από 1700 ασθενείς με κορονοιό νοσηλεύονται σε κρεβάτια εντατικής και τα νοσοκομεία έχουν φτάσει ένα βήμα πριν κάνουν διαλογή ασθενών.
«Εχουμε φτάσει στο σημείο για παράδειγμα εμείς ως νευρολόγοι εντατικολόγοι που χρειάζεται να περιθάλπουμε εγκεφαλικά επεισόδια να έχουμε πρόβλημα να τα περιθάλψουμε και να σκεφτόμαστε αν θα αφήσουμε ασθενείς που έρχονται από πιο μακριά από μικρά νοσοκομεία να έρθουν ή όχι», τονίζει από την πλευρά του ο Νευροεντατικολόγος στο Μόναχο, Κωνσταντίνος Δημητριάδης.
Και στην Γερμανία η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι και η αυστηροποίηση των μέτρων είναι προ των πυλών.
«Πάνω από 90% είναι οι ανεμβολίαστοι στις εντατικές. Tους ανεμβολίαστους θα τους αποκλείσουν από πάρα πολλές δυνατότητες, συζητιέται πολύ αυτό, ακόμα και στα τραμ και τα λεωφορεία, επισημαίνει η Μυρσίνη Καματερού- Μούνκερ.
«Συζητείται λόκνταουν για τους ανεμβολίαστους όπως έγινε στην Αυστρία, συζητάται υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε επαγγελματικές ομάδες. Ό, τι μέτρα και να λάβουν τώρα θα δούμε τα αποτελέσματά τους σε 3-4 βδομάδες, κατόπιν τούτου εμείς της εντατικής έχουμε μεγάλο άγχος για το πως θα εξελιχθούν οι επόμενες βδομάδες και όλο βλέπουμε την πίεση να αυξάνει και να αυξάνει», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης.
Τι συνέβη όμως και η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ στην Ευρώπη έφτασε σε τέτοιο σημείο;
«Αφέθηκαν όλα πολύ χαλαρά, καταργήθηκαν όλα τα μέτρα αυστηρότητας, η μάσκα στους δρόμους», επισημαίνει η κ.Μυρσίνη Καματερού- Μούνκερ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης προσθέτει: «Νόμίζω ότι συνέβη το ίδιο που συνέβη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το 4ο κύμα υποτιμήθηκε και ο κόσμος ο οποίος δεν κατάφερε να πειστεί να εμβολιαστεί είναι το βασικό πρόβλημα».
Με αυτή την κατάσταση η Γερμανία, αναβάλλει τη μια μετά τις άλλες τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα η χώρα με 40.000 κλίνες εντατικής, πρίν να είναι πολύ αργά….