Τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου μέσα από φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καθημερινότητα και τη ζωή πάνω στον πλανήτη. Οι πλέον αντιπροσωπευτικές εικόνες της εβδομάδας αποτελούνται από τα εξής συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, και πόνο. Όλα αυτά δηλαδή που μας κάνουν να ζούμε.
Λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Δείτε πώς κατέγραψαν οι φωτογράφοι του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.
Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Ελλάδα: Το Πολυτεχνείο ζει μέσα από όσους αγωνίζονται
Πολυπληθής ήταν για άλλη μία χρονιά η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και την 48η εξέγερση των φοιτητών που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την πτώση της Χούντας στην Ελλάδα. Στην πορεία σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς συμμετείχαν πάνω από 20.000 ανθρώπων.
Οι φοιτητές ξεδίπλωσαν την αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου όπου το 1973 εισέβαλε το τανκ και φώναξαν συνθήματα όπως «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί».
Από τους εορτασμούς δεν έληξαν και οι συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα όπου έγιναν ρίψης μολότοφ καθώς και χρήση δακρυγόνων.
Νέο Δελχί, Ινδία: Ένα μπάνιο διαφορετικό από τα άλλα
Μια γυναίκα στο Νέο Δελχί λούζει την κόρη της στον ποταμό Yamuna, καλυμμένη από έναν χημικό αφρό που προκαλείται από τη βιομηχανική και οικιακή ρύπανση καθώς ο ορίζοντας είναι τυλιγμένος από τοξική αιθαλομίχλη.
Τα σχολεία έκλεισαν επ’ αόριστον και ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα έκλεισαν καθώς η ινδική πρωτεύουσα και οι γειτονικές πολιτείες επικαλέστηκαν σκληρά μέτρα την Τετάρτη για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά από εντολή της ομοσπονδιακής επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Καμπούλ, Αφγανιστάν: Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί
Η ζωή στο Αφγανιστάν έχει αλλάξει άρδην από τη στιγμή που στην εξουσία επανήλθαν οι Ταλιμπάν. Περίπου 3,2 εκατομμύρια παιδιά στο Αφγανιστάν αναμένεται ότι θα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό ως το τέλος του έτους και ένα εκατομμύριο από αυτά κινδυνεύουν να πεθάνουν, προειδοποίησε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Είναι μια δύσκολη μάχη καθώς ο λιμός σφίγγει τον κλοιό στη χώρα», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις μιλώντας σε δημοσιογράφους. Παρόλα αυτά η ζωή με κάποιο τρόπο πρέπει να συνεχιστεί στη χώρα και οι άνθρωποι προσπαθούν να σπρώξουν όλοι μαζί τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
Κάνσας, ΗΠΑ: Στη σκιά του φεγγαριού
Τη μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης εδώ και σχεδόν 600 χρόνια είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν οι Αμερικανοί καθώς αργά το βράδυ της Πέμπτης και νωρίς την Παρασκευή το φεγγάρι μερικώς θα κρυφτεί σε ολόκληρη τη χώρα, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει.
Σύμφωνα με τη NASA, η έκλειψη θα διαρκέσει τρεις ώρες και 28 λεπτά, η μεγαλύτερη μερική έκλειψη αυτού του αιώνα και η μεγαλύτερη τους τελευταίους αιώνες.
Η σκιά της γης καλύπτει την πανσέληνο κατά τη διάρκεια μιας μερικής σεληνιακής έκλειψης όπως φάνηκε από το Κάνσας των ΗΠΑ.
Λίμπερετς, Τσεχία: Μάχη με τον πελεκάνο
Ο χειμώνας έφτασε και ζώα και πτηνά που δεν έχουν συνηθίσει σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προστατευθούν.
Ένας επιμελητής ζωολογικού κήπου χρησιμοποιώντας ένα καγιάκ προσπαθεί να πιάσει έναν πελεκάνο για να τον μεταφέρει στο χειμερινό του καταφύγιο στον ζωολογικό κήπο στο Λίμπερετς.
Γκρόντνο, Λευκορωσία: Μία ανθρωπιστική κρίση εν εξελίξει
Πρόσφυγες και μετανάστες εγκαθίστανται για τη νύχτα στο κέντρο επιμελητείας στο σημείο ελέγχου Κουζνίτσα στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας κοντά στο Γκρόντνο της Λευκορωσίας.
Ένα αεροπλάνο που μετέφερε μετανάστες πίσω στο Ιράκ επρόκειτο να φύγει από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, ως μέρος των προσπαθειών των ιρακινών αρχών να βοηθήσουν τους πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας με την ελπίδα να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία: Όταν ο ουρανός συναντά τη Γη
Όταν ο καιρός έχει κέφια μπορεί να χαρίσει απίστευτες εικόνες. Όπως αυτή που έδωσε στον φωτογράφο Βίνσεντ Τιάν στην Κουάλα Λουμπούρ με μία φουρτουνιασμένη θάλασσα από σύννεφα να καλύπτουν τον ορίζοντα.
Πράγα, Τσεχία: Το σωστό κλικ, τη σωστή στιγμή
Ο Εσθονός Marten Kuusk, αριστερά, προσπαθεί να μαρκάρει τον Antonín Barak της Τσεχίας, δεξιά, κατά τη διάρκεια του προκριματικού αγώνα ποδοσφαίρου για τον 5ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μεταξύ Τσεχίας και Εσθονίας, δίνοντας στο φωτογράφο ένα εξαιρετικό στιγμιότυπο.
Βερακρούζ, Μεξικό: Η ανάγκη για ένα καλύτερο μέλλον και η αλληλεγγύη
Μετανάστες βοηθούν συνανθρώπους τους να ανέβουν στην καρότσα ενός ρυμουλκούμενου οχήματος στο Jesus Carranza, στην πολιτεία Βερακρούζ του Μεξικού, Τετάρτη. Μια ομάδα μεταναστών κυρίως από την Κεντρική Αμερική επιχειρεί να φτάσει στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Λιπσκ, Πολωνία: Απόκοσμη μοναξιά
Μέσα σε έναν διαφορετικό «αυτοκινητόδρομο» βρέθηκε ο οδηγός ενός αυτοκινήτου στο Λιπσκ της Πολωνίας. Όταν διέσχισε μία συστάδα δέντρων μέσα σε ένα δάσος χωρίς να το ξέρει δημιούργησε μία απόκοσμη αλλά απίστευτα συμμετρική εικόνα.