Αδύνατο να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ υπό τη νέα κυβέρνηση που σύντομα αναμένεται να σχηματίσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκτίμησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

«Οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά της λύσης των δύο κρατών και οι εκκλήσεις του υπουργού του των Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν να σκοτώσουν τους Άραβες του Ισραήλ αποδεικνύουν, αν είναι αληθινές, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί σοβαρά μια πολιτική λύση που θα οδηγεί στη δημιουργία δύο κρατών στη βάση διεθνών αποφάσεων, μεταξύ αυτών ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Αμπάς μιλώντας ενώπιον της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην πρώτη του αντίδραση μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

«Δεν υπαναχωρούμε από τη θέση μας», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη διπλωματική και δικαστική αντεπίθεση στην οποία έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι.

«Είναι δικαίωμά μας να απευθυνθούμε σε όλους τους διεθνείς θεσμούς για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά μας και να εφαρμοστούν οι διεθνείς αποφάσεις», κατέληξε ο Αμπάς.

Οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να καταθέσουν ήδη από την 1η Απριλίου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τις πρώτες τους κατηγορίες «για εγκλήματα πολέμου» εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων. Επίσης προσθέτουν ότι δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να επιδιώξουν μια απόφαση του ΟΗΕ που θα ορίζει ένα τέλος για την ισραηλινή κατοχή.
Τη Δευτέρα, τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας, ο Νετανιάχου δεσμεύθηκε να εμποδίσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη διάρκεια συμβολικής του επίσκεψης στους Εβραίους εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στους οποίους δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να εγκαταστήσουν εκεί την πρωτεύουσά τους ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον εποικισμό.

Οι αντιδράσεις από τη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο ήταν άμεσες και οργισμένες.
Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ να παραμείνει πιστή στον στόχο των δύο κρατών και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε να επικρατήσει ηρεμία «σε μια κρίσιμη στιγμή». Ο ΟΗΕ επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει δημοκρατικό το Ισραήλ είναι να επιμείνει στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία έχει ως τελικό στόχο τη δημιουργία δύο κρατών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επανέλαβε τη δέσμευση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη λύση των δύο κρατών και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου, θα «εξετάσουν την προσέγγισή τους στην κατάσταση αυτή καθώς προχωράμε».

Το ερώτημα είναι αν ο Νετανιάχου, που έκανε μια σαφή στροφή προς τα δεξιά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής του εκστρατείας, πραγματικά εννοούσε όσα είπε. Και αν αυτό ισχύει, τι σημαίνει για τους Παλαιστίνιους, τις διεθνείς σχέσεις του Ιράν και το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ένας στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν, υποστήριξε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η ιδέα των δύο κρατών είναι ανεφάρμοστη.

«Μπορείτε να φανταστείτε μια βιώσιμη παλαιστινιακή οντότητα από οικονομική άποψη; Και σε ό,τι αφορά τις υποδομές, την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση;», διερωτήθηκε. «Είμαστε ενωμένοι όπως τα σιαμαία αδέλφια, οπότε η όλη ιδέα του πλήρους διαχωρισμού δεν είναι βιώσιμη», κατέληξε.

Στο περιβάλλον του Νετανιάχου και μεταξύ των δεξιών Ισραηλινών πολιτικών, μεταξύ αυτών και ηγέτες κομμάτων που ενδέχεται να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, ακούγεται συχνά ότι η ιδέα των δύο κρατών είναι νεκρή και ότι δεν υπάρχει τρόπος να συνδυαστεί η ασφάλεια του Ισραήλ με τα αιτήματα των Παλαιστίνιων για ανεξαρτησία, ενώ δεν υπάρχει και διάθεση από μέρους του Ισραήλ να μοιραστεί την Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνοι επιθυμούν για πρωτεύουσα του κράτους τους.

Αντίθετα, κάποιοι δεξιοί ηγέτες, όπως ο Ναφτάλι Μπένετ επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκό Σπίτι, τάσσονται υπέρ την προσάρτησης του μεγαλύτερου μέρους της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, με την παράλληλη παραχώρηση στους Παλαιστίνιους «μιας διευρυμένης αυτονομίας» στο 40% του εδάφους.
Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ ενδέχεται να αλλάξουν στάση. Στο παρελθόν, ακόμη και τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η Ουάσινγκτον εμπόδισε τις προσπάθειες των Παλαιστινίων να επιτύχουν μια απόφαση του ΟΗΕ που να αναγνωρίζει το κράτος τους, ενώ απείλησε να ασκήσει και βέτο.

Όμως η εφημερίδα New York Times έγραψε σε άρθρο της ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα λένε ότι ενδέχεται να επιτρέψουν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια κίνηση που θα προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια πραγματικότητα όπου η ισραηλινή κυβέρνηση δεν υποστηρίζει πλέον τις άμεσες διαπραγματεύσεις», είπαν υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. «Οπότε προφανώς θα πρέπει να λάβουμε αυτό υπόψη μας στις αποφάσεις μας», πρόσθεσαν.