Εντός των επόμενων εβδομάδων εκτιμά ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρις Γεωργιάδης ότι θα ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση, με την τρόικα να επιστρέφει στην Κύπρο για την έκτη αξιολόγηση.
Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, υπονομεύει τις προοπτικές, που έχουν δημιουργηθεί για την κυπριακή οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεργασθεί με τη Βουλή για άρση της εμπλοκής, που έχει δημιουργηθεί και να αξιοποιηθούν οι προοπτικές που υπάρχουν για την Κύπρο.
Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι, λόγω της εκκρεμότητας στο θέμα των εκποιήσεων, η Κύπρος δεν μπόρεσε να επωφεληθεί αμέσως από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με την άρση εκκρεμοτήτων, είπε ο υπουργός, θα δημιουργηθούν οι προοπτικές που θα υποβοηθήσουν τον στόχο της συνέχισης της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας, της επανόδου στις αγορές και της αποκατάστασης της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.
Το ΔΗΚΟ, που κρατά το κλειδί στην προώθηση των μνημονιακών νομοσχεδίων, έχει κάνει θετικές αναφορές στο πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας, αν και η συζήτηση του δεν έχει ακόμη ξεκινήσει στη βουλή. Το νομοσχέδιο αφορά την πρώτη κατοικία και τον χειρισμό των εγγυητών, θεσμός που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Κύπρο.
Στο μεταξύ, νέα δεδομένα τείνει να δημιουργήσει στην κυπριακή οικονομία η υποχώρηση των αποδόσεων του κυπριακού ομολόγου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.
Η μείωση των αποδόσεων στα επίπεδα του 4%, που συνέπεσε με την έναρξη χθες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ανοίγει τον δρόμο για έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, μέσω των οποίων θα προσπαθήσει να αναχρηματοδοτήσει μέρος των λήξεων χρέους 2,9 δισ. ευρώ το 2015.
Τις τελευταίες ημέρες, οι αποδόσεις των ομολόγων της Κύπρου με λήξη το 2020 έχουν μειωθεί κατά 100 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζοντας τάσεις ουσιαστικής διαφοροποίησης από αυτές των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε επίπεδα άνω του 9%.
Το κόστος δανεισμού της Κύπρου είναι υπερδιπλάσιο αυτού χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, των οποίων οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 1 και 2%, ή της Ιρλανδίας που βρίσκεται κάτω από το 1%. Εντούτοις, οι αποδόσεις βρίσκονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά του Ιουλίου 2014, όταν η Κύπρος δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 4,85%.
Ο επίτροπος για νομισματικά θέματα, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έκανε παράλληλα αναφορά «σε εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει επιτευχθεί από την Κύπρο στο πρόγραμμα, σηματοδοτώντας τη διαφοροποίηση της από την περίπτωση της Ελλάδας.
Η Κύπρος πέτυχε πλεόνασμα το 2014, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες δημοσιονομικές προβλέψεις. Το πρόγραμμα της όμως μπήκε στο «ψυγείο» λόγω της μη εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις.
Με την ολοκλήρωση του πέμπτου νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, για επίσπευση των εξελίξεων τις επόμενες εβδομάδες.