«Πολύ ανησυχητικό» χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον ρυθμό μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους μέχρι το Φεβρουάριο.
«Είμαστε και πάλι στο επίκεντρο» δήλωσε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, στη διάρκεια online συνέντευξης Τύπου. «Ο σημερινός ρυθμός της μετάδοσης στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι πολύ ανησυχητικός» είπε χαρακτηριστικά ο Κλούγκε προσθέτοντας πως τα νέα κρούσματα του κορονοϊού πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς αυξάνονται εξαιτίας του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Delta του ιού. «Αν παραμείνουμε σ’ αυτή την πορεία, μπορεί να δούμε μέχρι το Φεβρουάριο άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους εξαιτίας της Covid-19 στην (ευρωπαϊκή) περιφέρεια» σημείωσε.
Κορονοϊός – ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ από το να τελειώσει»
Η πανδημία του κορονοϊού «απέχει πολύ από το να τελειώσει», ανέφερε την Τρίτ η επιτροπή εκτάκτου ανάγκης του ΠΟΥ, καλώντας τις χώρες να αναγνωρίσουν όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια.
Η εν λόγω επιτροπή, υπό την προεδρία του Γάλλου Ντινιέ Ουσέν, συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες επιχειρώντας έναν απολογισμό της υγειονομικής κρίσης για λογαριασμό της διεθνούς υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Μετά την τελευταία της συνεδρίαση, την περασμένη εβδομάδα, εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι «ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος μέσω της αυξημένης χρήσης εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19, η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει».
Αυτή η επιτροπή είναι η ίδια, η οποία στη δεύτερη συνεδρίασή της στις 30 Ιανουαρίου 2020, είχε συμβουλέψει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για επιδημία, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Και αυτό έκανε.
Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή υπογράμμισε, ακόμη, ότι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα «ομόφωνα ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί ένα έκτακτο γεγονός που συνεχίζει να πλήττει την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενέχει κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης, διατάραξης της παγκόσμιας κυκλοφορίας και απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση».
Στις συστάσεις της προς τα κράτη, η επιτροπή παραμένει αντίθετη στην αρχή ενός αποδεικτικού εμβολιασμού για διεθνή ταξίδια, δεδομένης της άνισης κατανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.
Ζητά επίσης από τα κράτη να «εγκρίνουν όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης», από τον ΠΟΥ.
Ποια εμβόλια έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ
Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει τα δύο εμβόλια mRNA της Moderna και των Pfizer/BioNTech, τα δύο κινεζικά εμβόλια από τη Sinopharm και τη Sinovac, το εμβόλιο της Johnson & Johnson καθώς και διάφορες εκδόσεις του εμβολίου της Astrazeneca.
Πολύ σύντομα αναμένεται απόφαση για το εμβόλιο Covaxin που έχει παρασκευάσει το ινδικό εργαστήριο Bharat Biotech.