Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν σήμερα και ανακρίνονται μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε εστιατόριο του Μπαμακό τη νύχτα και κόστισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, τρεις Ευρωπαίους και δύο Μαλινέζους, έγινε γνωστό από πηγές από την αστυνομία του Μάλι.
Οι ύποπτοι αυτοί, η ταυτότητα και η εθνικότητα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστές, «ανακρίνονται», δήλωσε μια από τις πηγές, η οποία πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει να δίνουν στους ερευνητές «ενδιαφέρουσες» πληροφορίες.
Τρεις Ευρωπαίοι, μεταξύ τους ένας Γάλλος και ένας Βέλγος, καθώς και δύο Μαλινέζοι σκοτώθηκαν όταν ένας ένοπλος εισέβαλε στο εστιατόριο La Terrasse στο Μπαμακό, όπου συχνάζουν αλλοδαποί, και άνοιξε πυρ.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίες Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι ένα από τα θύματα εργαζόταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Μαλί. Δεν διευκρίνισε την εθνικότητά του, όμως το περιβάλλον της έκανε γνωστό ότι πρόκειται για έναν Βέλγο.
Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς επιβεβαίωσε ότι ένας Βέλγος πολίτης έχει σκοτωθεί, ενώ ο γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς έχει κάνει λόγο και για έναν Γάλλο νεκρό.
Πηγή από το νοσοκομείο του Μάλι όπου διακομίστηκαν τα θύματα δήλωσε ότι και ένας τρίτος Ευρωπαίος υπέκυψε στα τραύματά του μόλις έφτασε εκεί, όμως η εθνικότητά του δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Επίσης υπάρχουν οκτώ τραυματίες, οι δύο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Ομάδες τζιχαντιστών που συνδέονται με την αλ Κάιντα, μεταξύ αυτών και η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την άνοιξη του 2012 το βόρειο τμήμα του Μάλι. Έκτοτε έχουν εκδιωχθεί από μεγάλος μέρος της περιοχής χάρη σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην οποία συμμετέχει και η Γαλλία.
Πάντως ολόκληρες περιοχές του βόρειου Μάλι εξακολουθούν να μην είναι υπό τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας, όμως οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, που αυξήθηκαν το καλοκαίρι, εναντίον των στρατευμάτων της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα η οποία μετρά περίπου 10.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς, έχουν μειωθεί σε ένταση τον τελευταίο καιρό.
Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που οι αντάρτες Τουαρέγκ δέχονται μεγάλη πίεση από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, να υπογράψουν ως το τέλος του μήνα μια ειρηνευτική συμφωνία, όπως έκανε η κυβέρνηση του Μάλι την 1η Μαρτίου στο Αλγέρι.