Και πάλι οι αντιμαχόμενες πλευρές του Νότιου Σουδάν δεν κατάφεραν να διευθετήσουν τις διαφορές τους προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που σπαράσσει τη χώρα εδώ και 15 μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη στην Ανατολική Αφρική (Igad).
Οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων, ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ρικ Μάκαρ, συνέχισαν να κωφεύουν στις αυξανόμενες εκκλήσεις και τις απειλές για κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Εξ ονόματος της Igad, η οποία είχε δώσει διορία ως τις 5 Μαρτίου στις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε συμφωνία, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν ανέφερε: «Με λύπη σας ενημερώνω ότι οι συζητήσεις δεν κατέληξαν στις απαραίτητες προόδους».
Μια τελευταία παράταση της διορίας λίγων ωρών σήμερα το πρωί, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, δεν είχε αποτέλεσμα.
«Οι συνέπειες της αδράνειας είναι ότι θα συνεχιστούν τα βάσανά σας, εσάς του λαού του Νότιου Σουδάν, και ένας παράλογος πόλεμος στη χώρα σας», πρόσθεσε ο Ντεσαλέν απευθυνόμενος στους πολίτες του Νότιου Σουδάν. «Είναι απαράδεκτο, τόσο ηθικά όσο και πολιτικά».
«Ζήτησε (από τους Κιρ και Μάκαρ) να φανούν γενναίοι και να προτείνουν συμβιβασμούς και εναλλακτικές, αντί να επιμένουν στις θέσεις τους. Οι ηγέτες της περιοχής και του κόσμου είναι ενωμένοι σε αυτή την έκκληση», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας. «Δυστυχώς, όπως δείχνει η αποτυχημένη συνάντηση, δεν έλαβαν υπόψη τους τις επιθυμίες μας».
Ο Ντεσαλέν παραδέχθηκε ότι η ειρηνευτική διαδικασία, που ξεκίνησε ένα μήνα μετά την έναρξη της σύγκρουσης, θα πρέπει να αποκτήσει νέα ώθηση. Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει «ένα σχέδιο», το οποίο θα καταρτίσει μαζί με αφρικανικές και άλλες χώρες, για να βγει από την κρίση το Νότιο Σουδάν, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Στις 23 Φεβρουαρίου, η Igad είχε χαρακτηρίσει τις συνομιλίες αυτές, τις όγδοες κατά σειρά, «τελευταία ευκαιρία».
Το Νότιο Σουδάν σπαράσσεται από τις 15 Δεκεμβρίου 2013 από έναν εμφύλιο πόλεμο, στον οποία αρχικά αντίπαλοι ήταν ένα μέρος του στρατού που παρέμενε πιστό στον πρόεδρο Κιρ και ένα άλλο που είχε ταχθεί με το μέρος του Μάκαρ. Έκτοτε περίπου είκοσι ένοπλες ομάδες ή παραστρατιωτικές οργανώσεις παίρνουν μέρος στη σύρραξη, η οποία χαρακτηρίζεται από εθνοτικού χαρακτήρα ωμότητες και έχει οδηγήσει τον πληθυσμό της χώρας στα πρόθυρα του λιμού.
Δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, όμως παρατηρητές κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.