Ο στρατός της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τουλάχιστον 172 φερόμενους ως τζιχαντιστές σε κοινές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν μαζί με την αστυνομία τον Φεβρουάριο στη χερσόνησο του Σινά, θέατρο πολυάριθμων επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας.
Αφότου ο πρώην επικεφαλής του στρατού και σήμερα πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική εκστρατεία στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, όπου οι τζιχαντιστές έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις που διαπράττουν εναντίον των δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι επιχειρήσεις οι οποίες διεξήχθησαν το Φεβρουάριο στις πόλεις Αλ Αρίς, Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, είχαν αποτέλεσμα να συλληφθούν άλλοι 229 φερόμενοι ως τζιχαντιστές και να καταστραφούν 85 κρησφύγετα των τζιχαντιστών, ανέφερε ο αιγυπτιακός στρατός στην ανακοίνωσή του.
Οι επιχειρήσεις αυτές σημειώθηκαν μετά τις συγχρονισμένες επιθέσεις στο βόρειο Σινά οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 30 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς, την 29η Ιανουαρίου.
Την ευθύνη για τις πιο τολμηρές και πιο πολύνεκρες επιθέσεις στην περιοχή ανέλαβε η αιγυπτιακή οργάνωση Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις, η οποία δηλώνει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Αφότου ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ τον Νοέμβριο του 2014, η οργάνωση αυτή μετονομάστηκε σε «Επαρχία του Σινά», για να σηματοδοτήσει ότι η περιοχή που αποτελεί το προπύργιό της ανήκει στο «χαλιφάτο» το οποίο έχει ανακηρύξει ότι έχει εγκαθιδρύσει το ΙΚ.
Οι τζιχαντιστές λένε ότι διαπράττουν επιθέσεις σε αντίποινα για το κύμα αιματηρής καταστολής το οποίο εξαπέλυσε η νέα κυβέρνηση εναντίον όσων πρόσκεινται στον Μόρσι.
Τους μήνες που ακολούθησαν την ανατροπή του Μόρσι, οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους ισλαμιστές, ενώ φυλάκισαν πάνω από 15.000 μέλη και συμπαθούντες των Αδελφών Μουσουλμάνων. Εκατοντάδες εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο σε μαζικές δίκες με συνοπτικές διαδικασίες.