Ανυπόστατα χαρακτηρίζει ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο περί παραχώρησης στη Μόσχα, ναυτικής βάσης στην Κύπρο, ως αντάλλαγμα για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, «ως κυρίαρχο κράτος, λαμβάνει αποφάσεις προς εξυπηρέτηση των δικών της στρατηγικών συμφερόντων».
Σε ερώτηση αν θα παραχωρηθούν στη Μόσχα και αεροπορικές διευκολύνσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από ρωσικής πλευράς. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για περιπτώσεις ανθρωπιστικής κρίσης, που αναδεικνύουν και το γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο, η Λευκωσία θα εξετάσει θετικά το αίτημα.
Αναφορικά με το δάνειο υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα το 2011 δάνεισε στην Κύπρο 2,5 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο του 2013 η Μόσχα δεν έκανε αποδεκτό αίτημα για επιπρόσθετο δάνειο 5 δισ. ευρώ. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου Μόσχα και Λευκωσία κατέληξαν σε νέους όρους για την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ. Με βάση τη νέα συμφωνία, η αποπληρωμή του θα γίνει σε οκτώ ισόποσες δόσεις ανά εξάμηνο. Η αποπληρωμή των δόσεων θα ξεκινήσει από το 2016 και όχι από φέτος και δεν θα γίνει πλέον με μία άπαξ δόση, όπως είχε αρχικώς συμφωνηθεί. Θα παραταθεί έως τότε η προνομιακή περίοδος, κατά την οποία θα καταβάλλεται το επίσης προνομιακό επιτόκιο, που έχει ήδη μειωθεί στο 2,5% από 4,5%.
Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με τη συμφωνία για την άδεια ελλιμενισμού πλοίων του ρωσικού ναυτικού σε κυπριακά λιμάνια.
Όπως είπε αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις, βασική θέση του Λονδίνου είναι ότι πρόκειται για θέμα που αφορά την Κύπρο. «Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τοποθετείται στο γενικότερο πλαίσιο των ανησυχιών μας για την πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία», επισήμανε ο αξιωματούχος.
Το Λονδίνο τονίζει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας στην παρούσα συγκυρία είναι ξεκάθαρη. Σημειώνεται μάλιστα πως η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ενότητα που έχει επιδείξει η Κύπρος με τους ευρωπαίους εταίρους επί του θέματος.
«Υπό το φως των σημερινών προβλημάτων δεν είναι η ώρα να τείνουμε χείρα φιλίας στη Ρωσία έως ότου επιδείξει πρόθεση συμμόρφωσης με τη συμφωνία του Μινσκ. Επιμένουμε πως πρέπει η Ρωσία να δείξει τη δέσμευσή της στη συμφωνία πριν αρχίσουμε να ομαλοποιούμε τις σχέσεις μαζί της», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις.
Κυβερνητική πηγή στη Κύπρο σχολίασε ότι η Λευκωσία δεν είδε να υπάρχουν αντιδράσεις, όταν η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν για τη δημιουργία εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας και μάλιστα στα τουρκικά παράλια, απέναντι από την Κύπρο.