Σε ένα φρικτό δυστύχημα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Rust στο Νέο Μεξικό, η διευθύντρια φωτογραφίας σκοτώθηκε και ο σκηνοθέτης τραυματίστηκε σοβαρά όταν ο Άλεκ Μπάλντουιν πυροβόλησε με ένα όπλο το οποίο φέρεται να είχε αληθινές σφαίρες.

Πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα που ταλανίζουν τις αρχές και τον κόσμο του κινηματογράφου για το πώς ένα prop όπλο (σσ. ψεύτικα όπλα ή ρέπλικες με άσφαιρα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται στις ταινίες) βρέθηκε να έχει οπλιστεί με κανονικές σφαίρες. Όπως και γιατί στο σκηνικό της ταινίας Rust είχε γίνει η επιλογή να υπάρχουν όπλα έστω και με άσφαιρα βλήματα. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους όπλο ήταν αυτό που χρησιμοποίησε ο ηθοποιός.

Μάλιστα το μυστήριο με τις κανονικές σφαίρες στο θανάσιμο, όπως αποδείχτηκε, όπλο που χρησιμοποίησε ο Μπάλντουιν, εάν λυθεί θα έχει και την κρίσιμη απάντηση στο πώς συνέβη η τραγωδία στα γυρίσματα του φιλμ.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας και της εταιρείας παραγωγής

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σάντα Φε ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Χάτσινς και ο Σόουζα πυροβολήθηκαν όταν ένα prop όπλο πυροδοτήθηκε από τον 68χρονο Μπάλντουιν, ο οποίος είναι παραγωγός και ηθοποιός στην ταινία, η οποία αφορά έναν τυχαίο φόνο.

Κανείς δεν συνελήφθη για το περιστατικό και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μέχρι στιγμής, ανέφερε το γραφείο.

«Παραμένει ανοιχτή η έρευνα για το περιστατικό», ανέφερε το αστυνομικό τμήμα.

Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας, Rust Movies Productions LLC, σε ανακοίνωσή της για την τραγωδία δήλωσε: «Όλο το καστ και το συνεργείο είναι απολύτως συντετριμμένο από τη σημερινή τραγωδία και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους αγαπημένους της Αλίνας.

Σταματήσαμε την παραγωγή της ταινίας για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και συνεργαζόμαστε πλήρως με την έρευνα της αστυνομίας του Σάντα Φε.

Θα παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλους όσoι έχουν σχέση με την ταινία, καθώς προσπαθούμε να επεξεργαστούμε αυτό το τραγικό συμβάν.

Πώς μπορούν να σκοτώσουν τα ψεύτικα όπλα

Κατά τη λήψη μιας ταινίας με όπλα, υπάρχουν πολλές επιλογές που πρέπει να κάνετε: Κάθε όπλο πρέπει να είναι κατάλληλο για τον χαρακτήρα και κατάλληλο για τη σκηνή. Υπάρχει επίσης η επιλογή του αν θα χρησιμοποιήσετε props, ρέπλικες, πραγματικά όπλα ή και τα 3.

Αλλά το πιο σημαντικό, όλοι στο σετ πρέπει να ξέρουν πώς να δουλεύουν με όπλα.

Ένα όπλο χωρίς πυρομαχικά –δηλαδή ένα όπλο χωρίς σφαίρες ούτε με άσφαιρα βλήματα– δεν είναι επικίνδυνο. Αλλά ακόμα κι έτσι, στα γυρίσματα υπάρχει πάντα ένας οπλοφόρος, ένας αξιωματικός ασφαλείας και ένας συντονιστής: Τουλάχιστον τρία άτομα που έχουν πάντα τα μάτια τους στα όπλα στα γυρίσματα.

Ένα prop όπλο δεν είναι πάντα παιχνίδι ή ένα ψεύτικο όπλο και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα πλήρως λειτουργικό όπλο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της The Specialists LTD, μιας εταιρείας που παρέχει όπλα στήριξης σε παραγωγές του Χόλιγουντ, τα πυροβόλα όπλα εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες.

Τα όπλα με κενά βλήματα είναι πραγματικά όπλα που πυροβολούν σφαίρες με περίβλημα τα οποία είναι αβολίδωτα.

Τα πιστόλια αντίγραφα είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, ρητίνη, πλαστικό ή καουτσούκ και έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται πανομοιότυπα με τα πραγματικά όπλα. Δεν πυροβολούν.

Τα μη πυροβόλα όπλα είναι παρόμοια με τα όπλα αντίγραφα, αλλά έχουν το πρόσθετο χαρακτηριστικό ενός ηλεκτρονικά ενεργοποιούμενου φλας στο ρύγχος – το φως που δημιουργείται από μια έκρηξη – για την προσομοίωση πυροδότησης ενός όπλου.

Ένα κενό φυσίγγιο, είναι μια μονάδα πυρομαχικών που εισχωρεί στην κάννη ενός όπλου με όλα τα εξαρτήματα όπως ένα κανονικό φυσίγγιο χωρίς ωστόσο να έχει τη σφαίρα. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να περιέχει το περίβλημα, την πυρίτιδα και μια καρφίτσα στο κάτω μέρος του φυσιγγίου.

Όταν πυροβολείτε ένα κενό, η πυρίτιδα αναφλέγεται και ωθεί το περίβλημα έξω από το όπλο.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σφαίρα, εξακολουθεί να υπάρχει ένας δυνατός κρότος, μια ανάκρουση και ένα φλας στο ρύγχος κατά τη βολή. Πώς μπορεί ένα πιστόλι να σκοτώσει κάποιον;

Το φλας του ρύγχους και η ανάφλεξη της πυρίτιδας είναι αρκετά εκρηκτικά ώστε να προκαλέσουν τραυματισμό σε κάποιον εάν τον χτυπήσουν από πολύ κοντά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πυροβολισμοί στα γυρίσματα οδηγούν σε τραγωδίες. Ο αείμνηστος ηθοποιός Μπράντον Λι – ο γιος του θρύλου των πολεμικών τεχνών Μπρους Λι – πέθανε σε ηλικία 28 ετών το 1993, στα γυρίσματα του The Crow (1994).