Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον ενός στρατιωτικού λεωφορείου στη Δαμασκό, νωρίτερα σήμερα, ενώ από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στις ζώνες των ανταρτών έχασαν τη ζωή τους άλλοι, στη χειρότερη έκρηξη βίας στη Συρία εδώ και μήνες, μεταδίδει το AFP.
Δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στο λεωφορείο εξερράγησαν νωρίς το πρωί, ενώ το όχημα περνούσε κοντά σε μια γέφυρα, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ανέφερε το πρακτορείο SANA, κάνοντας λόγο για 14 νεκρούς και τουλάχιστον τρεις τραυματίες.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία, όλα τα θύματα ήταν στρατιωτικοί.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, τη φονικότερη στη Δαμασκό εδώ και τέσσερα χρόνια.
Μία ώρα αργότερα όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βόρεια Συρία.
Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου καταδίκασε την επίθεση αυτή με ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Manar. «Όλες οι τρομοκρατικές απόπειρες δεν θα καταφέρουν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία», ανέφερε.
Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από το SANA διασώστες επιθεωρούν το καμένο λεωφορείο.
«Εδώ και πολύ καιρό δεν είχαμε δει τέτοια πράγματα, νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει μ’ αυτά», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Σαλμάν, που εργάζεται σε ένα οπωροπωλείο της συνοικίας.
Η σημερινή ήταν η φονικότερη επίθεση στη Δαμασκό μετά από εκείνη του Μαρτίου του 2017 (τουλάχιστον 30 νεκροί), την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει τότε το Ισλαμικό Κράτος.
«Στις 8 το πρωί ξυπνήσαμε από τους βομβαρδισμούς»
Στο Ιντλίμπ, πάλι, από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 26, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Μεταξύ των άμαχων θυμάτων ήταν τέσσερα παιδιά και μια δασκάλα που κατευθύνονταν προς το σχολείο τους, ανέφερε η Unicef, καταδικάζοντας αυτές τις βιαιότητες.
Ο βομβαρδισμός αυτός ήταν ο σφοδρότερος στο Ιντλίμπ μετά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν η Τουρκία και η Ρωσία και τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2020. «Στις 8 το πρωί ξυπνήσαμε από τους βομβαρδισμούς. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε, πού να πάμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιλάλ Τρίσι, ένας πατέρας δύο παιδιών που ζει κοντά στην Αρίχα, τη ζώνη που στοχοθετήθηκε.
Ένας ανταποκριτής του Πρακτορείου είπε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα κορίτσι 10 ετών.
Η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες που ελέγχουν ένα μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ απάντησαν βομβαρδίζοντας γειτονικές ζώνες, τις οποίες ελέγχει το καθεστώς.
Εξάλλου, έξι μαχητές της κυριότερης φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής, των δυνάμεων Εθνικής Άμυνας, σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην επαρχία Χάμα. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan η έκρηξη αυτή οφείλεται σε «τεχνικό λάθος».