Ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Μουντάνο χρησιμοποίησε στάχτη από το καμένο δάσος του Αμαζονίου για να δημιουργήσει ένα γκραφίτι στην πόλη του Σάο Πάουλο. Η εικόνα δείχνει έναν πυροσβέστη να στέκεται ενώ αποψιλώνεται ένα δάσος, φωτιές και νεκρά ζώα.

«Χρησιμοποιώ τα στοιχεία του εγκλήματος», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο Μουντάνο που έφτιαξε από τις στάχτες μπογιά για να παρουσιάσει το έργο τέχνης του που καλύπτει χίλια τετραγωνικά μέτρα στο πλάι ενός κτιρίου στη μεγαλούπολη της Βραζιλίας. Αποκαλεί την πράξη του συνδυασμό της τέχνης και του ακτιβισμού.

Ο Μουντάνο ταξίδεψε περισσότερα από δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη τη Βραζιλία μεταξύ του Ιουνίου και του Ιουλίου για να συλλέξει στάχτες από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, την περιοχή Παντανάλ, την τροπική σαβάνα του Σεράδο και το Δάσος του Ατλαντικού. Προκειμένου να εμπνευστεί το έργο συζήτησε με πυροσβέστες και εθελοντές και άκουσε τις μαρτυρίες τους από τις μάχες με τις φλόγες, τις ιστορίες τους και τους προβληματισμούς τους. «Ήθελα να νιώσω τη θλίψη», δήλωσε. Ονόμασε το έργο του «Ο Πυροσβέστης του Δάσους».

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, δεν έχει τηρήσει ακόμη την υπόσχεσή του για την εξάλειψη της παράνομης εκκαθάρισης των δασών στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο «πνεύμονα» πρασίνου του πλανήτη. Ενθάρρυνε τους παράνομους υλοτόμους ν’ αφήσουν αυτή τη δραστηριότητα και να εργαστούν στα ορυχεία ή να γίνουν αγρότες.

Μόνο τον περασμένο Αύγουστο δορυφόροι κατέγραψαν 28.060 φωτιές στην περιοχή του Αμαζονίου που καλύπτει τη Βραζιλία, ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το τροπικό δάσος ολοένα και συρρικνώνεται εξαιτίας της αποψίλωσης του.

«Αυτό το γκραφίτι είναι μια διαμαρτυρία, μια κραυγή για βοήθεια», τόνισε ο Μουντάνο. «Θέλω να σταθώ δίπλα στους πυροσβέστες και να αλλάξουμε την κουλτούρα μας που μας οδηγεί στην αυτοκαταστροφή», πρόσθεσε.