O υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας διένειμε σήμερα σε σχολεία εγχειρίδια σχετικά με τη συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετήσουν οι πολίτες σε περίπτωση που εισβάλλουν στην χώρα ξένες δυνάμεις, καθώς το Βίλνιους δεν κρύβει την ανησυχία του για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, οι Λιθουανοί άρχισαν να διερωτώνται για το τι θα έπρεπε να κάνουν στην περίπτωση μιας παρόμοιας κατάστασης στην χώρα τους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Άμυνας Γιουόζας Όλεκας.
Στο εγχειρίδιο αυτό η Ρωσία δεν αναφέρεται ονομαστικά ως ο επιτιθέμενος, όμως ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι αυτές οι οδηγίες γράφθηκαν λόγω της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στην Ουκρανία.
Στη σελίδα 98 του εγχειριδίου περιλαμβάνονται πρακτικές πληροφορίες για τον τρόπο που πρέπει οι πολίτες να αντιδράσουν σε έκτακτες περιπτώσεις ή σε συνθήκες πολέμου, για παράδειγμα πώς να προφυλαχθεί κανείς σε υπόγεια καταφύγια ή να απομακρυνθεί από την εμπόλεμη ζώνη.
«Εάν δεν καταφέρετε να απομακρυνθείτε, πρέπει να έχετε μαζί σας ένα όπλο προκειμένου να προστατευτείτε από τους άρπαγες» επισημαίνεται σε αυτό το εγχειρίδιο.
Οι οδηγίες, που έχουν επίσης αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου, προειδοποιούν για το ειδικό καθεστώς των αμάχων σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.
«Εάν τους δείξετε ξεκάθαρα ότι είστε άμαχοι, είναι σχεδόν απίθανο να θελήσουν να σας σκοτώσουν» εξηγεί.
Στην περίπτωση κατοχής της χώρας, το εγχειρίδιο επιβίωσης προτείνει στους Λιθουανούς να απεργούν ή συνειδητά να μην αντεπεξέρχονται στα επαγγελματικά τους καθήκοντα.
Έως σήμερα, 2.000 αντίτυπα του εγχειριδίου έχουν διανεμηθεί σε λύκεια και μια δεύτερη έκδοση αναμένεται σύντομα να διανεμηθεί σε πανεπιστήμια και σε δημόσιες βιβλιοθήκες σε αυτήν την χώρα των 3 εκατομμυρίων κατοίκων.