Να επιδείξουν «υπευθυνότητα», «πατριωτισμό» και «προσοχή» ζήτησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα λίγες ώρες πριν από την έναρξη της μαραθώνιας ψηφοφορίας των βουλευτικών, αλλά και των περιφερειακών και τοπικών εκλογών από την οποία έχουν αποκλεισθεί οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι του Κρεμλίνου.
Η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσεις στις 17 και να ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου με στόχο να περιορισθούν οι επιδημιολογικοί κίνδυνοι. Η ψηφοφορία αρχίζει ήδη από σήμερα (Πέμπτη 16/9) στην ρωσική άπω ανατολή και τα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Κυριακής.
Η ρωσική αντιπολίτευση στον Πούτιν και το Κρεμλίνο έχει αποκλεισθεί από τις εκλογές, έπειτα από πολύμηνες συστηματικές επιχειρήσεις καταστολής, που ξεκίνησαν από την σύλληψη του βασικού πολιτικού αντιπάλου του ρώσου προέδρου Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στην Ρωσία τον Ιανουάριο μετά την επίθεση εναντίον του με δηλητήριο.
Εκτοτε, εκτός νόμου τέθηκε ολόκληρη η κίνησή του, ως «εξτρεμιστική» και πολλοί πολιτικοί του σύμμαχοι αναγκάσθηκαν να φύγουν στην εξορία ή τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό ή οι υποψηφιότητές τους έχουν απορριφθεί.
Περί τα 108 εκατομμύρια Ρώσων ψηφίζουν για την εκλογή 450 μελών της ρωσικής Δούμα.
«Έξυπνη ψήφος»
Ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε από την φυλακή τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν «έξυπνα» υποστηρίζοντας σε κάθε εκλογική περιφέρεια αυτόν που βρίσκεται στη καλύτερη θέση για να δυσχεράνει τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, συχνά τους κομμουνιστές υποψήφιους του κόμματος του Ζιουγκάνοφ.
«Από το 2003, δηλαδή εδώ και ΣΧΕΔΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ, κανένας ανεξάρτητος υποψήφιος δεν έχει εξασφαλίσει νίκη στις εκλογές για την Δούμα», υπενθύμισε ο Αλεξέι Ναβάλνι σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αντιδημοφιλής λόγων των σκανδάλων διαφθοράς και της μείωσης του βιοτικού επιπέδου, η Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, λαμβάνει λιγότερο από το 30% της θετικής ψήφου στις δημοσκοπήσεις.
Αλλά, ελλείψει αντιπάλου, θα κυριαρχήσει. Τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν την άδεια να κατέβουν στις εκλογές είναι πειθήνιες στα βασικά απέναντι στο Κρεμλίνο. Είναι οι κομμουνιστές του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, οι εθνικιστές του LDPR του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και οι κεντρώοι της Δίκαιης Ρωσίας του Σεργκέι Μιρόνοφ.
Τα κόμματα αυτά έχουν εγκρίνει την συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτρέπει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036 ή τον νόμο που αποκλείει τους υποστηρικτές του Ναβάλνι από τις εκλογές.
Ο ίδιος ο Πούτιν, στην εξουσία εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια, παραμένει πολύ δημοφιλής και συμμετείχε με τον τρόπο του στην προεκλογική εκστρατεία, ανακοινώνοντας μέτρα οικονομικής βοήθειας προς 42 εκατομμύρια συνταξιούχους, σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές φρόντισαν να καταγγείλουν ως «εξτρεμιστή» τον Ναβάλνι και να καταγγείλουν «δυτικές παρεμβάσεις» στην εκλογική διαδικασία.
Οι αμερικανικοί ψηφιακοί κολοσσοί στο στόχαστρο
Η Μόσχα κατηγορεί τους αμερικανικούς ψηφιακούς κολοσσούς για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας», επειδή αρνούνται να απαλείψουν περιεχόμενο που θεωρείται παράνομο από το Κρεμλίνο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε την περασμένη εβδομάδα την οργή του για την κατάσταση στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Μόσχα.
Οι εκπρόσωποι των Apple και Google έχουν κληθεί σήμερα ενώπιον επιτροπής της άνω ρωσικής βουλής, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες αρνούνται να απαλείψουν την εφαρμογή “Navalny” από τις πλατφόρμες τους.
Το Twitter, το Facebook και το Telegram έχουν καταδικασθεί επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες για άρνηση απάλειψης περιεχομένου.