Περίπου 2.000 χιλιάδες δημοσιογράφοι και πολίτες των Σκοπίων διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της πόλης ζητώντας τον τερματισμό των διώξεων εις βάρος του δημοσιογράφου Τόμισλαβ Κεζάροφσκι και τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων και κατέληξε μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι βρίσκεται πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του δημοσιογράφου Τόμισλαβ Κεζάροφσκι, με απώτερο στόχο την φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα.

«Μπορούν να φυλακίζουν δημοσιογράφους όμως όχι και την ελευθερία μας. Δεν είμαστε τόσο αδαείς ώστε να πιστεύουμε τα λόγια τους πως η δικαστική εξουσία στη χώρα είναι ανεξάρτητη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πίσω από τις διώξεις εις βάρος του Κεζάροφσκι βρίσκονται άνθρωποι της κυβέρνησης. Ο Κεζάροφσκι φυλακίζεται διότι αυτή η κυβέρνηση δεν ανέχεται οποιαδήποτε κριτική και επιδιώκει να έχει το μονοπώλιο στην αλήθεια» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ, Νάσερ Σελμάνι.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις διώξεις εις βάρος του δημοσιογράφου Τόμισλαβ Κεζάροφσκι. Την περασμένη Πέμπτη το εφετείο των Σκοπίων επικύρωσε την καταδίκη του, έστω και με μειωμένη ποινή. Το εφετείο μείωσε σε δύο χρόνια την ποινή φυλάκισης -από 4,5 χρόνια που ήταν η πρωτόδικη απόφαση-για τον δημοσιογράφο Τόμισλαβ Κεζάροφσκι, ο οποίος βρέθηκε στο «στόχαστρο» των διωκτικών αρχών της ΠΓΔΜ με την κατηγορία ότι το 2008 αποκάλυψε, σε δημοσιογραφικό έντυπο που εργαζόταν, την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα σχετικά με μία υπόθεση δολοφονίας που εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ.

Ο Κεζάροφσκι τους τελευταίους 14 μήνες βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ προηγουμένως είχε κρατηθεί για περίπου επτά μήνες σε φυλακή των Σκοπίων. Με την απόφαση του εφετείου πρέπει να κρατηθεί ακόμη τρεις μήνες στη φυλακή. Μάλιστα την επομένη της απόφασης του εφετείου (Παρασκευή) οδηγήθηκε από την αστυνομία σε φυλακή των Σκοπίων για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Ωστόσο, μία ώρα πριν από τη σημερινή διαδήλωση το συμβούλιο φυλακών αποφάσισε να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος για ένα μήνα για λόγους υγείας. Ο Κεζάροφσκι, μετά την προσωρινή αποφυλάκισή του, έλαβε μέρος στη σημερινή διαδήλωση και τέθηκε επικεφαλής της. Στη διαδήλωση συμμετείχε και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM), Ζόραν Ζάεβ.

Η απόφαση του εφετείου των Σκοπίων να επικυρώσει την καταδίκη του Κεζάροφσκι επικρίθηκε έντονα από την ειδική εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για θέματα μέσων ενημέρωσης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, καθώς και από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Η «υπόθεση Κεζάροφσκι» επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην ΠΓΔΜ, οι οποίες έχουν επισημανθεί και στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει επικριθεί για παρεμβάσεις και περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και η ΠΓΔΜ κατατάχθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής στον κατάλογο της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (Reporters sans frontières, RSF) για το 2014.

Η ΠΓΔΜ βρέθηκε στην 123η θέση από τις 180 της κατάταξης της RSF για το 2014, ενώ το 2009 είχε καταταγεί στην 34η θέση κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε πέντε χρόνια, η χώρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 90 θέσεις σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου.