Τα Ηνωμένα Έθνη συγκαλεί αργότερα σήμερα Δευτέρα μια διάσκεψη στη Γενεύη σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια για το Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ενάντια σε μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Ακόμη και πριν την πτώση της Καμπούλ στο ισλαμιστικό κίνημα τον περασμένο μήνα, ο μισός πληθυσμός της χώρας – 18 εκατομμύρια άνθρωποι – ήταν εξαρτημένος από ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αριθμός αυτός φαίνεται να αυξάνεται λόγω της ανομβρίας και των ελλείψεων σε ρευστό και τρόφιμα, προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η απότομη διακοπή ξένων δωρεών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από την Δύση αφγανικής κυβέρνησης και η επακόλουθη επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία έχει αυξήσει την πίεση στα προγράμματα του ΟΗΕ.
Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι ο Οργανισμός πασχίζει οικονομικά: «Αυτή τη στιγμή ο ΟΗΕ δεν είναι καν σε θέση να πληρώσει τους μισθούς στους ίδιους του τους εργαζομένους», είπε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Στη διάσκεψη της Γενεύης, που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα απόγευμα, θα παρευρεθούν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γκουτέρες, του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πίτερ Μάουρερ, καθώς και δεκάδες αντιπρόσωποι κυβερνήσεων, μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Σχεδόν το ένα τρίτο των 606 εκατομμυρίων δολαρίων που αναζητούνται θα χρησιμοποιηθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) που σε έρευνα που έκανε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο βρήκε το 93% 1.600 Αφγανών να μην έχει επαρκή τρόφιμα, κυρίως επειδή δεν είχε πρόσβαση σε μετρητά για να τα αγοράσει.
«Πλέον είναι μια μάχη το χρόνο για να δώσουμε βοήθεια σωτηρίας στους Αφγανούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη», δήλωσε η περιφερειακή υποδιευθύντρια για την Ασία και τον Ειρηνικό του WFP, Ανθια Γουέμπ. «Κυριολεκτικά παρακαλάμε και δανειζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάντληση των αποθεμάτων τροφίμων».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ένας άλλος οργανισμός του ΟΗΕ, που απευθύνει και αυτός έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας, επιδιώκει να ενισχύσει εκατοντάδες εγκαταστάσεις υγείας που κινδυνεύουν να κλείσουν μετά τη διακοπή χρηματοδότησης από δωρητές.