Οι λιβυκές πλευρές που μετέχουν στη σύνοδο της Γενεύης υπό την αιγίδα της Misnul, της δύναμης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κατέληξαν σε συμφωνία για μια ατζέντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, έπειτα από δύο ημέρες διαβουλεύσεων.
«Οι μετέχοντες κάλεσαν όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον για τον διάλογο», αναφέρει η ανακοίνωση. Μέχρι σήμερα μόνο η Misnul ζητούσε διακοπή των μαχών.
Ο πρώτος κύκλος συνομιλιών επέτρεψε τη συμφωνία για μια ατζέντα με τη φιλοδοξία της «επίτευξης συμφωνίας για τον σχηματισμό συναινετικά κυβέρνησης ενότητας και την ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας ώστε να σταματήσουν οι μάχες και να διασφαλιστεί η σταδιακή αποχώρηση των ενόπλων οργανώσεων από όλες τις πόλεις της Λιβύης, προκειμένου το κράτος να θέσει υπό τον έλεγχό του τις ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας».
«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να επιστρέψουν στη Γενεύη την προσεχή εβδομάδα για ένα νέο γύρο συνομιλιών, μετά τη διεξαγωγή των αναγκαίων διαβουλεύσεων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ. «Η αποστολή και οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ελπίδα να μετάσχουν στον νέο γύρο όλοι οι εκπρόσωποι που έχουν προσκληθεί σ’ αυτόν,
συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μετείχαν στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, οι οποίες ήταν εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε θετική ατμόσφαιρα», διευκρινίζει ο ΟΗΕ.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές ζητούν την απελευθέρωση των παράνομα κρατουμένων, τη διευθέτηση του θέματος των εκτοπισμένων και των προσφύγων, την επαναλειτουργία των αεροδρομίων και την ελεύθερη μετακίνηση εντός της χώρας.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη πλήττεται από αστάθεια με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια να υποστηρίζονται από ένοπλες οργανώσεις οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνήσεις της Δύσης, μπορεί να παρασύρουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.
Η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ-Θίνι και η εκλεγμένη βουλή έχουν αναγκαστεί να μεταφέρουν την έδρα τους στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, καθώς η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) έθεσε υπό τον έλεγχό της τον Αύγουστο την Τρίπολη και τη Βεγγάζη, συγκροτώντας στην Τρίπολη δική της κυβέρνηση και επαναφέροντας το παλιό κοινοβούλιο, το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο.
Αντιπροσωπεία της εκλεγμένης βουλής και πλευρές συμμαχικές της Τρίπολης μετείχαν στις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη, αλλά οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της Φατζρ Λίμπια και του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου αρνήθηκαν να μετάσχουν, προκαλώντας αμφιβολίες για τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει τις συνομιλίες της Γενεύης “τελευταία ευκαιρία” για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.