Συμβιβασμός, διάλογος και ειρηνική επίλυση των διαφορών θα είναι οι βάσεις, με τις οποίες η Σερβία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ως προεδρεύουσα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Στην πρώτη φετινή συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, στη Βιέννη, με την οποία επίσημα άρχισε η Προεδρία της Σερβίας, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των νέων τρομοκρατικών απειλών και ότι προτεραιότητες της προεδρεύουσας χώρας θα είναι η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και οι “παγωμένες συγκρούσεις” στον κόσμο και η ενθάρρυνση της συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στη Γαλλία, ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι η φρικτή πράξη βίας έχει υπογραμμίσει όλες τις μεγάλες απειλές για τις κοινωνίες μας και ότι είναι αναγκαία η προστασία της ελευθερίας του λόγου και των δημοσιογράφων από τους αυξανόμενους κινδύνους, στους οποίους είναι εκτεθειμένοι.
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στην καταδίκη όλων των μορφών τρομοκρατίας και ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε ότι οι κοινωνίες μας παραμένουν ενωμένες απέναντι σε κάθε απόπειρα δημιουργίας θρησκευτικής σύγκρουσης, υπογράμμισε.
Όλες οι κυβερνήσεις μας έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, παρέχοντας ασφάλεια στους πολίτες τους και προωθώντας την ανεκτικότητα και τις μη διακρίσεις στις κοινωνίες μας, πρόσθεσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.
Απευθυνόμενος στους πρέσβεις των χωρών – μελών του ΟΑΣΕ, ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι στη διάρκεια της Προεδρίας της Σερβίας συμπληρώνονται 40 χρόνια από την υιοθέτηση της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και ζήτησε επιστροφή στις ρίζες του οργανισμού, με το σύνθημα: “Ενίσχυση ξανά της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης με στόχο τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας για το μέλλον”.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Προεδρία της Σερβίας στον ΟΑΣΕ έρχεται σε μία πολύ δύσκολη στιγμή, επειδή “η κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από την Ουκρανία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια” και κάλεσε τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
Η Σερβία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής σε αυτή τη διαδικασία και με αμερόληπτο και διαφανή τρόπο να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο ΟΑΣΕ ως οργανισμός” ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.
Δήλωσε ακόμη ότι η Σερβία σκοπεύει να συνεργαστεί με την Ελβετία, που είχε μέχρι τώρα την προεδρία του ΟΑΣΕ και τη Γερμανία,που θα αναλάβει την προεδρία μετά τη Σερβία και να συνεργαστεί με τους βασικούς πρωταγωνιστές για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση μέσω του διαλόγου.
Χωρίς ειλικρινή διάλογο μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων μερών, καθώς και μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουμε σε επίλυση της κρίσης, είπε.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρης παύση των εχθροπραξιών.
Η εφαρμογή των εγγράφων του Μινσκ από την πλευρά όλων είναι απαραίτητη για την επίτευξη προόδου, επισήμανε και πρόσθεσε ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, η οποία αποδείχθηκε πολύτιμη.
Εξέφρασε δε την προσδοκία ότι η Τριμερής Ομάδα Επαφής με το έργο της θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της συμφωνίας που υπεγράφη στο Μινσκ και στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας.