Ο Μοχάμεντ Άλι ήταν ένας από τους σημαντικότερους αθλητές του 20ού αιώνα. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας και πολλοί θα μπορούσαν να τον χαρακτηρίσουν ως ήρωα λόγω της καριέρας του και του φιλανθρωπικού έργου του. Κατά ειρωνικό τρόπο, όμως, μία από τις πιο εξαιρετικές στιγμές του έξω από το ρινγκ είναι ακόμα ελάχιστα γνωστή. Και αφορά στην ιστορία 15 Αμερικανών, οι οποίοι σώθηκαν από το Ιράκ με τη βοήθεια του Μοχάμεντ Άλι.
Το 1990, το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ και χιλιάδες ξένοι έγιναν όμηροι. Η ένταση αυξήθηκε όταν τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τον Σαντάμ Χουσεΐν να σταματήσει την εισβολή, με τον τελευταίο να φοβάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν τη χώρα. Έτσι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει 15 Αμερικανούς ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες και τους τοποθέτησε σε σημεία που η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να βομβαρδίσει, αναφέρει το grunge.com. Οι περισσότεροι, μάλιστα, πίστευαν ότι δύσκολα αυτή η ιστορία θα είχε αίσιο τέλος.
Οι διπλωματικές προσπάθειες δεν ήταν αρκετές για την απελευθέρωση των ομήρων και ο Άλι αποφάσισε να παρέμβει. Παραδόξως, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, επέτρεψε στον θρυλικό πυγμάχο να βρεθεί στο Ιράκ και να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις, με τα ΜΜΕ και τους διπλωμάτες να επικρίνουν ανοιχτά την απόφαση.
Ο Μοχάμεντ Άλι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πυγμαχία το 1981 και πάλευε με το σύνδρομο Πάρκινσον για σχεδόν μια δεκαετία όταν ταξίδεψε στο Ιράκ, όπου ήταν επίσης μια τεράστια διασημότητα. Παρά την ένταση στη χώρα, ο κόσμος χάρηκε που τον είδε. Ο Άλι προσπάθησε επίσης να μάθει περισσότερα για τη χώρα επισκεπτόμενος σχολεία και θρησκευτικά κτίρια. «Οι Ιρακινοί του ζητούσαν αυτόγραφα, ήθελαν να σταθούν δίπλα του και να του μιλήσουν… Ο Άλι ποτέ δεν απέρριψε κανέναν» εξήγησε ο Βέρνον Νόρντ, ο οποίος εργαζόταν τότε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Ωστόσο, δεν ήταν όλοι ενθουσιασμένοι με την παρουσία του. Ένας από αυτούς και ο Σαντάμ Χουσεΐν, που έκανε τον Άλι να περιμένει για μέρες, αφήνοντάς τον ακόμη και χωρίς φάρμακα για το Πάρκινσον, τα οποία είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του ενώ βρισκόταν στο Ιράκ. Μετά από μία εβδομάδα, τελικά συνάντησε τον Χουσεΐν, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν θα αφήσω τον Μοχάμεντ Άλι να επιστρέψει στις ΗΠΑ, χωρίς να τον συνοδεύουν πολλοί Αμερικανοί πολίτες».
Όταν το αεροπλάνο του Άλι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK στις 2 Δεκεμβρίου του 1990, οι 15 όμηροι ήταν μαζί του. Μάλλον τους έσωσε τη ζωή, αναφέρει το grunge.com, καθώς ο Πόλεμος του Κόλπου ξεκίνησε ένα μήνα αργότερα.