Εντονότερες γίνονται οι επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν, κάτι που προκαλεί ανησυχία έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Η οργάνωση Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν (Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, ΚΤΠ), όπως είναι γνωστή, έχει αρκετές διαφορές με τους αφγανούς Ταλιμπάν από οργανωτική σκοπιά και οι δύο παρατάξεις έχουν μάλλον ψυχρές ως ενίοτε και εχθρικές σχέσεις, μολονότι εμφορούνται από ταυτόσημη εξτρεμιστική σουνιτική ιδεολογία.
Το ΚΤΠ αποτελεί οργανωτική ομπρέλα δέκα και πλέον ένοπλων οργανώσεων που δρουν στο Πακιστάν. Στις επιθέσεις τους τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχουν χάσει τη ζωή τους κάπου 70.000 άνθρωποι.
Μέλη του κινήματος διέπραξαν 32 επιθέσεις εναντίον πακιστανών στρατιωτικών και αστυνομικών μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με την καταγραφή από το Γερμανικό Πρακτορείο των βομβιστικών ενεργειών και των επιθέσεων ενόπλων για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το ΚΤΠ.
Ο στρατός του Πακιστάν είχε διώξει τους ισλαμιστές μαχητές από ημιαυτόνομες περιοχές φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, άλλοτε προπύργιά τους, αναγκάζοντάς τους να περάσουν στο αφγανικό έδαφος με σειρά επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας από το 2014 και μετά.
Όμως «υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ανασυντάσσονται και αυξάνουν τις δυνατότητές τους να εξαπολύουν επιθέσεις», σύμφωνα με τον Φίντα Χαν, αναλυτή εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας.
Ο στρατός του Πακιστάν έστησε φράκτη σε πάνω από 2.500 χλμ. στα πορώδη σύνορα με το Αφγανιστάν για να κάνει δυσκολότερη τη διέλευση εξτρεμιστών από τη μια χώρα στην άλλη κι ανέπτυξε δυνάμεις για την αποτροπή επιθέσεων.
«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε πρόσφατα ο στρατηγός Ιφτιχάρ Μπάμπαρ, ο εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφερόμενος στον πιθανό αντίκτυπο της κατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Ο κ. Χαν προεξοφλεί ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης του ΚΤΠ.