Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε όλο τον πλανήτη ακολουθούν στις επόμενες φωτογραφίες. Οι πλέον αντιπροσωπευτικές εικόνες της εβδομάδας έχουν πάντα τα εξής συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος και αυτό δεν αλλάζει.
Και αυτό διότι, εάν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν, λοιπόν, συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Δείτε πώς κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.
Αθήνα, Ελλάδα: Θρήνος για τον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη
Ο τεράστιος μουσικοσυνθέτης, ο μαρξιστής επαναστάτης Μίκης Θεοδωράκης από την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 πέρασε στην αιωνιότητα.
Η είδηση του θανάτου του παγκόσμιου Έλληνα σκόρπισε συγκίνηση σε κάθε άκρη της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού.
Η εμβληματική μορφή της σύγχρονης Ελλάδας, ο συνθέτης, ο δημιουργός και αγωνιστής, συνέδεσε τη σπουδαία μουσική του δημιουργία με μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, επιτυγχάνοντας με μοναδικό τρόπο να «μεγαλώσει» την Ελλάδα φτάνοντάς την στα πέρατα του κόσμου και αφήνοντας μία πολύτιμη και βαριά πολιτιστική κληρονομιά.
Σε ένδειξη τιμής η Πολιτεία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στην Ακρόπολη και σε όλα τα δημόσια κτίρια.
Η είδηση του θανάτου του ήταν πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα διεθνή μίντια.
Καμπούλ, Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ήρθαν, ο λαός ξεριζώνεται
Μετά από 20 δύσκολα χρόνια για τον πλανήτη ολοκληρώθηκε ο μακροβιότερος πόλεμος στον οποίο είχαν εμπλακεί οι ΗΠΑ. Η Αμερική απέσυρε τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία σε λιγότερο από 3 μήνες.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε άμεσα χιλιάδες ανθρώπων να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα με όποιο μέσο είναι διαθέσιμο. Ακόμα και καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια.
H ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως για την αντιμετώπιση που θα έχουν οι γυναίκες είναι έκδηλη σε όλο τον κόσμο.
Τόκιο, Ιαπωνία: Η θέληση νικά κάθε δυσκολία
Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 ξεκίνησαν οι Παραολυμπιακοί με το θέαμα να είναι πολύ υψηλού επιπέδου.
Η προσπάθεια των αθλητών είναι πραγματικά αξιέπαινη ενώ οι αγώνες έχουν πολύ μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 3/9 9 μετάλλια είχαν γαλανόλευκο χρώμα.
Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ: Πόλεις ποτάμια και άνθρωποι στα χαλάσματα
Δρόμοι, λεωφόροι, οδοί ταχείας κυκλοφορίας μεταμορφώθηκαν σε χειμάρρους ενώ πάνω από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Άιντα.
Στη Νέα Υόρκη, την αμερικανική οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα, η αστυνομία καταμέτρησε τουλάχιστον 12 θανάτους.
Ένδεκα άνθρωποι πιθανόν παγιδεύτηκαν και πνίγηκαν σε υπόγεια, σε φτωχικές κατοικίες με συνθήκες ενίοτε ανθυγιεινές, σε ακίνητα στο Μανχάταν, στο Κουίνς και στο Μπρούκλιν.
Βενετία, Ιταλία: Η λάμψη του σινεμά επιστρέφει
Το κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ήταν το πρώτο και μοναδικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κορoνοϊού. Μετά τα πράγματα άλλαξαν άρδην.
Και τώρα είναι η εποχή της προσπάθειας επιστροφής σε μία άλλη κανονικότητα.
Η αυλαία στο 78o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας άνοιξε με την προβολή της ταινίας του Pedro Almodóvar «Παράλληλες μητέρες» και θα ολοκληρωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου,
Γιούτα, ΗΠΑ: Το πιο γρήγορο πρόβατο και ο πιο καλός σκυλοβοσκός κερδίζει
Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει διαγωνισμός για τα καλύτερα σκυλιά-βοσκούς; Στη Γιούτα, όπως κάθε χρόνο ένα κοπάδι πρόβατα αφέθηκε ελεύθερο σε ένα βοσκοτόπι με τα σκυλιά να καλούνται να τα κουμαντάρουν. Ο καλύτερος βοσκός θα κερδίσει.
Πεκίνο, Κίνα: Κορονοϊός ή όχι, ο ντελιβεράς τρέχει
Στην Κίνα η ζωή σταμάτησε για κάποιους μήνες λόγω της επέλασης του κορονοϊού. Άμεσα όμως κράτος και πολίτες συνεργάστηκαν ώστε να μπροστά μία νέα καθημερινότητα.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι για τους οποίους δεν άλλαξαν και πολλά. Όπως οι κούριερ και οι ντελίβερι οι οποίοι συνεχίζουν να τρέχουν ασταμάτητα.
Ροζάριο, Αργεντινή: Το πάθος για τη νίκη… έστω και στην αυλή
Το πάθος για το ποδόσφαιρο και την ομάδα μας δεν μπορεί να πληγεί από τίποτα. Ούτε καν από την πανδημία. Οι οπαδοί της Ροζάριο Σεντράλ παρακολουθούν με αγωνία το ματς απέναντι στην Νιούελς στην πίσω αυλή ενός σπιτιού. Οι οπαδοί δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό αλλά δεν είπε κανείς κάτι και για τα σπίτια.
Καταλονία, Ισπανία: Όταν ο καιρός βρυχάται όλοι σιωπούν
Την Τετάρτη 1/9, μέσα σε τρεις ώρες, έπεσαν πάνω από 250 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ισπανία.
Οι κάτοικοι περιγράφουν ότι παρακολουθούσαν ανήμποροι τη στάθμη των νερών να ανεβαίνει και να σκεπάζει σπίτια, καταστήματα, δρόμους και οχήματα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.
Ελ Άλτο, Βολιβία: Εμβολιασμοί παντού
Η ανάγκη για εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να μπορέσει να μπει ο πλανήτης πάλι σε τροχιά επανόδου στην πραγματική ζωή.
Στη Βολιβία δεν χάνουν ούτε λεπτό. Εμβολιασμοί γίνονται και μέσα στα λεωφορεία καθ’ οδόν.
Μπαλί, Ινδονησία: Ο κορονοϊός δεν επηρέασε μόνο τους ανθρώπους
Οι μακάκες έχουν μία προτίμηση όσον αφορά το φαγητό τους: Ζουν σχεδόν αποκλειστικά από όσα τους δίνουν οι τουρίστες που επισκέπτονται το Μπαλί.
Από τη στιγμή που ο κορονοϊός δεν επιτρέπει τα ταξίδια, τουλάχιστον στον βαθμό που γνωρίζαμε, οι μαϊμούδες κάνουν επιδρομές στα χωριά ώστε να βρουν κάτι νόστιμο να φάνε.