Μαχητές της Αλ Κάιντα που δρουν στη Συρία σχεδιάζουν επιθέσεις με στόχο να προκαλέσουν μαζικές απώλειες σε χώρες της Δύσης, πιθανότατα σε μέσα μεταφοράς ή σε άλλους «εμβληματικούς στόχους», υποστήριξε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας MI5, Άντριου Πάρκερ.
Σε ομιλία του μετά την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, ο Πάρκερ προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μια επίθεση και στη Βρετανία.
«Ένας πυρήνας τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζει επιθέσεις με (στόχο να προκληθούν) μαζικές απώλειες στη Δύση», στα μέσα μεταφοράς ή σε άλλους «εμβληματικούς στόχους», είπε ο γενικός διευθυντής της MI5, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες ομιλίες του στην έδρα της υπηρεσίας στο Λονδίνο. Η τελευταία φορά που ο Πάρκερ είχε μιλήσει δημοσίως ήταν τον Οκτώβριο του 2013.
Μετά την εκτέλεση του ηγέτη της Αλ Κάιντα από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, τον Μάιο του 2011, η απειλή που έθετε το δίκτυο αυτό στη Δύση φαινόταν ότι είχε υποχωρήσει. Ωστόσο, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πράκτορες εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι μαχητές της οργάνωσης από το Πακιστάν έχουν εμφανιστεί στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία. Ορισμένοι αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να εξαπολύσουν μια μεγάλη επίθεση στη Δύση.
Επισημαίνοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει το «μονοπώλιο της απειλής» αλλά ότι «ένας μικρός πυρήνας τρομοκρατών που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα» σχεδιάζει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, ο Πάρκερ επανέλαβε ουσιαστικά τη θέση του αμερικανικού Πενταγώνου, σύμφωνα με την οποία έχει αναδυθεί μια καινούρια, επικίνδυνη ομάδα, η αποκαλούμενη Χορασάν. Θέσεις της ομάδας αυτής χτυπήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά οι ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.
Ωστόσο, αναλυτές ειδικοί σε θέματα της Μέσης Ανατολής εκφράζουν αμφιβολίες για την ύπαρξη αυτής της ομάδας και διαβεβαιώνουν ότι τα μέλη της ανήκουν στην ουσία στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα που δρα στη Συρία.
Ο Πάρκερ υπογράμμισε εξάλλου ότι περίπου 600 Βρετανοί εξτρεμιστές έχουν φύγει για τη Συρία και πολλοί από αυτούς έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της MI5, μέλη του ΙΚ στη Συρία σχεδίαζαν επιθέσεις στη Βρετανία και χρησιμοποιούσαν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να υποκινήσουν Βρετανούς υπηκόους να διαπράξουν βιαιότητες. Τους τελευταίους μήνες η MI5 έχει αποτρέψει τρεις δυνητικά επικίνδυνες «τρομοκρατικές συνωμοσίες», συνέχισε.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό επίπεδο απειλής που είναι πολύπλοκο στην αντιμετώπισή του και απίθανο να υποχωρήσει σημαντικά για κάποιο διάστημα», είπε, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να μπορούν να παρακολουθούν τις επικοινωνίες των τρομοκρατών στο Διαδίκτυο.
Πέρσι ο Πάρκερ είχε υποστηρίξει ότι το Twitter και το Facebook είναι τόσο σημαντικά για τους μαχητές που οι κολοσσοί της πληροφορικής θα έπρεπε να παραχωρήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα δίκτυά τους στις υπηρεσίες ασφαλείας. «Πρέπει να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε επικοινωνίες και σε άλλα σχετικά δεδομένα αυτών των ανθρώπων όταν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο», κατέληξε.