Μια τεχνική ομάδα από το Κατάρ, που έφτασε σήμερα (1/9) με πτήση στην Καμπούλ, λιγότερο από 48 ώρες μετά την αποχώρηση από εκεί των Αμερικανών, προκειμένου να συζητηθεί «η επαναλειτουργία του αεροδρομίου», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια καλά πληροφορημένη πηγή.
Πρόκειται για το πρώτο αεροπλάνο ξένης χώρας που προσγειώνεται στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση, το βράδυ της Δευτέρας, των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτικών από την αφγανική πρωτεύουσα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Μολονότι δεν έχει επιτευχθεί καμία οριστική συμφωνία όσον αφορά την παροχή τεχνικής βοήθειας, μια ομάδα του Κατάρ ξεκίνησε τη συζήτηση στη βάση του αιτήματος» που υπέβαλαν οι Ταλιμπάν και άλλοι παράγοντες, πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να παράσχει περισσότερες διευκρινίσεις.
Αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στο Twitter ότι ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε πως «ζητήθηκε επισήμως βοήθεια από το Κατάρ για τη διαχείριση του αεροδρομίου, το συντομότερο δυνατόν».
Η Ντόχα διατηρεί στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ισλαμιστών και της διεθνούς κοινότητας.
Το Boeing C-17A Globemaster προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι. «Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για θέματα ασφάλειας», συνέχισε η ίδια πηγή. «Ο στόχος είναι να ξαναρχίσουν οι πτήσεις από και προς την Καμπούλ, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των απεγκλωβισμών», πρόσθεσε.
Το Κατάρ έπαιξε ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν αμαχητί στις 15 Αυγούστου την Καμπούλ. Έκτοτε, το εύπορο εμιράτο συνεχίζει να επικοινωνεί με τους Ταλιμπάν. «Ως δίκαιος και ουδέτερος μεσολαβητής, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ ή μεταξύ των Ταλιμπάν και των άλλων πλευρών στο Αφγανιστάν, οικοδομήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης» με όλους τους πρωταγωνιστές, εκτίμησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι.
Αφγανιστάν: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε ασφαλές πέρασμα
Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, μιας χώρας που είναι προνομιακός συνομιλητής των Ταλιμπάν, κάλεσε σήμερα το ισλαμιστικό αυτό κίνημα να ανοίξει ένα «ασφαλές πέρασμα» για τους ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν από εκεί.
«Επιμείναμε, μιλώντας με τους Ταλιμπάν, στο ζήτημα της ελευθερίας της μετακίνησης, να υπάρξει ένα ασφαλές πέρασμα για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν ή να μπουν, αν το επιθυμούν», δήλωσε ο Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι.
«Ελπίζουμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα γίνουν σεβαστές στο εγγύς μέλλον, όταν το αεροδρόμιο θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις του, ότι αυτό θα γίνει ήπια και ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο για τον οποιονδήποτε», πρόσθεσε.
Το Κατάρ είχε διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν πριν οι τελευταίοι καταλάβουν, στις 15 Αυγούστου, την εξουσία στο Αφγανιστάν. Η Ντόχα διατήρησε έκτοτε μια προνομιακή σχέση με το νέο ισλαμιστικό καθεστώς στην Καμπούλ.
Το πλούσιο, χάρη στο φυσικό αέριο, εμιράτο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας για την ικανότητά του να επικοινωνεί με τους νέους κυρίαρχους της Καμπούλ.
«Ως δίκαιοι και ουδέτεροι μεσολαβητές αυτά τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Ταλιμπάν και των Ηνωμένων Πολιτειών ή ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις άλλες πλευρές στο Αφγανιστάν, οικοδομήσαμε εμπιστοσύνη» με όλους τους πρωταγωνιστές, δήλωσε ο υπουργός του Κατάρ. «Αυτή η επένδυση παρήγαγε αυτή την εμπιστοσύνη. Έχουμε όλοι ανάγκη να τη χρησιμοποιήσουμε (…) για το μέλλον του Αφγανιστάν».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου τη μεταφορά της διπλωματικής αποστολής της Ολλανδίας από την Καμπούλ στην Ντόχα. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έκαναν πρόσφατα την ίδια επιλογή, θεωρώντας πως η ασφάλεια των μελών του προσωπικού τους δεν ήταν πλέον εγγυημένη στην Καμπούλ.