Με φωνή σπασμένη, προσπαθώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του, ο Πατρίκ Πελού, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά και παράλληλα συνεργάτης της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, αφηγήθηκε σήμερα τη φρίκη που αντίκρισε την Τετάρτη, όταν έφτασε στα γραφεία της λίγα λεπτά μετά την επίθεση που αφάνισε τη συντακτική ομάδα της.
Εκτάκτως, ο Πελού δεν συμμετείχε στη σύσκεψη της εφημερίδας. Καθώς είναι και πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Επειγόντων Περιστατικών, την ίδια ώρα βρισκόταν σε μια άλλη σύσκεψη, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, για να συζητήσει τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των γιατρών, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των τραυματιοφορέων.
«Ήμουν σε εκείνη τη συνάντηση όταν ο Ζαν-Λικ, ο γραφίστας (σ.σ. της Σαρλί Εμπντό) μου τηλεφώνησε και είπε: έλα γρήγορα, μας πυροβολούν με Καλάσνικοφ», είπε ο Πελού μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Νόμισα ότι μου έκανε φάρσα… Αλλά δεν ήταν πλάκα. Όταν έφτασα, ήταν τρομακτικό…» συνέχισε.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί.
Ο γιατρός φτάνει στα γραφεία τρία λεπτά μετά το τηλεφώνημα που δέχτηκε, συνοδευόμενος από έναν αξιωματικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού τον οποίο χαρακτήρισε «ήρωα» γιατί εκείνος ήταν που κινητοποίησε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Κι ενώ εμείς ασχολούμασταν με τα θύματα, εκείνοι (σ.σ. οι δράστες) συνέχιζαν να σκοτώνουν ανθρώπους στον δρόμο», πρόσθεσε.
«Δεν μπόρεσα να τους σώσω», επανέλαβε ο Πελού, θρηνώντας για τους νεκρούς συναδέλφους του. Διευκρίνισε ότι για κάποια από τα θύματα δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα, γιατί είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι.
Όσον αφορά τον Σαρμπ, τον διευθυντή της εφημερίδας, «νομίζω ότι προσπάθησε να σηκωθεί και να τους βρίσει ή να τους κάνει κάποια άσεμνη χειρονομία ή να τους πάρει τα όπλα», είπε εξηγώντας ότι στη στάση που τον βρήκε νεκρό «ήταν σαν να τον πυροβόλησαν ενώ σηκωνόταν». «Τον ήξερα καλά, ήταν αδελφός μου, ξέρω ότι θα έκανε κάτι τέτοιο», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον γιατρό, οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο σκιτσογράφος και διευθυντής σύνταξης Ρις και οι δημοσιογράφοι Φιλίπ Λανσόν και Φαμπρίς Νικολινό, πηγαίνουν καλύτερα.
Ο Πελού είπε ότι αμέσως μετά την επίθεση μίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Του τηλεφώνησα, μου τον έδωσαν αμέσως και είπε ‘’έρχομαι’’. Το καλοκαίρι, όταν η εφημερίδα αντιμετώπιζε δυσκολίες, θέλησε να μας συναντήσει. Τότε πήγαμε και τον είδαμε και μας είπε ότι ήθελε να αλλάξει τον νόμο ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν εφημερίδες», εξήγησε.