Οι ΗΠΑ ενέκριναν μία άδεια την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου οι συνεργάτες τους να συνεχίσουν να εξυπηρετούν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν τον προηγούμενο μήνα.
Το αναφερόμενο ισλαμικό κίνημα έχει συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον.
Η ειδική άδεια εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη Τετάρτη και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους συμβαλλόμενους με αυτή να υποστηρίξουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της διανομής ειδών διατροφής, φαρμάκων, παρά την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν.
Η ισχύς της άδειας εκπνέει την 1η Μαρτίου του 2022, ενώ αυτή εκδόθηκε μετά από τις ανησυχίες ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά των Ταλιμπάν θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξέλιξη της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, καθώς το Αφγανιστάν εξαρτάται ουσιαστικά από την ξένη βοήθεια.
«Πρόκειται για στοχευμένη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σχεδιαστεί να βοηθήσει τους ανθρώπους του Αφγανιστάν», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η βοήθεια δεν πηγαίνει στις αρχές των Ταλιμπάν.
Αφγανιστάν: Πάνω από το 50% του πληθυσμού χρειάζονται βοήθεια
Οι ειδικές άδειες σε γενικές γραμμές δεν δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 50% του πληθυσμού στο Αφγανιστάν, έχουν ανάγκη βοήθειας, ενώ περίπου τα μισά από τα παιδιά στο Αφγανιστάν ηλικίας κάτω των πέντε ετών, υποφέρουν ήδη από οξύ υποσιτισμό, μετά από τη δεύτερη ξηρασία που έπληξε τη χώρα μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι είναι δεσμευμένη να επιτρέψει τη συνέχιση της ανθρωπιστικής δράσης στο Αφγανιστάν, παρά τον χαρακτηρισμό των Ταλιμπάν από την Ουάσινγκτον ως παγκόσμιας τρομοκρατικής οργάνωσης.
Οι κυρώσεις παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ισλαμικής οργάνωσης σε αμερικανικό έδαφος και απαγορεύουν στους Αμερικανούς να έχουν δοσοληψίες μ’ αυτή, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών σε χρήματα, αγαθά ή υπηρεσίες. Οι κυρώσεις αυτές εξακολουθούν να εφαρμόζονται, είπε ο αξιωματούχος.
Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν συχνά εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι κυρώσεις, όπως αυτές που εφαρμόζονται κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας μπορούν να αποθαρρύνουν τις ανθρωπιστικές ομάδες από το να αναλάβουν δράση σε μία χώρα, εξαιτίας του φόβου μιας ενδεχόμενης αντιπαράθεσης με την Ουάσινγκτον.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, καθώς οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούσαν μετά από 20 χρόνια παραμονής στο Αφγανιστάν.
Τα μέλη του ισλαμικού κινήματος των Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα επιτρέψουν τη δράση τρομοκρατών στη χώρα. Παράλληλα, έχουν ενθαρρύνει τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων να συνεχίσουν τη δράση τους, τονίζοντας ότι η παρουσία τους είναι καλοδεχούμενη, όσο δεν χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης πολιτικής επιρροής στο Αφγανιστάν.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας «πολύ γενναιόδωρος» δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Αφγανούς, ενώ θα αποφευχθεί το «πέρασμα» οποιασδήποτε βοήθειας από τα ταμεία των Ταλιμπάν.
Aφγανιστάν: Ανησυχεί ο Μπάιντεν για τους συμμάχους των ΗΠΑ που έμειναν πίσω
Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «είναι προφανές ότι ανησυχεί» για τους Αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν, αλλά και για τους Αφγανούς συμμάχους της που παραμένουν ακόμη στο έδαφος του Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα.
Το Πεντάγωνο παραδέχεται ότι αυτοί που έμειναν πίσω τελούν υπό ένα υψηλό επίπεδο απειλής από τους Ταλιμπάν, αλλά και από το περιφερειακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, που είναι γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), σχολιάζει το POLITICO.
Το σχόλιο από τον υπεύθυνο Τύπου του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι έγινε ώρες μετά την ανακοίνωση του στρατηγού Φρανκ Μακένζι, διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ότι το τελευταίο αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Με την ανακοίνωση αυτή ολοκληρώθηκε επίσημα η προσπάθεια απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών και συνεργατών των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, που ακολούθησε την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η σχεδόν εικοσαετής αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.
Περίπου 79.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν από την 14η Αυγούστου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6.000 Αμερικανών και 73.500 πολιτών τρίτων χωρών, αλλά και Αφγανών αμάχων.
Συνολικά, περισσότεροι από 123.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ΗΠΑ εκτός του Αφγανιστάν.
Χθες, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι περίπου 100 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, παρά τη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν νωρίτερα μέσα στο μήνα, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν μία στρατιωτική παρουσία στη χώρα μέχρι την απομάκρυνση όλων των Αμερικανών πολιτών που επιθυμούν να την εγκαταλείψουν. Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκτεινε τη δέσμευση του και για τους Αφγανούς συμμάχους των ΗΠΑ.