Μετά από αίτημα των αμερικανικών δυνάμεων, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία διακόπτουν από σήμερα τις πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, κάνοντας λόγο για μια «οδυνηρή στιγμή».
Οι αμερικανικές δυνάμεις της ζήτησαν να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας πριν από τη δική τους αποχώρηση και έτσι η Ολλανδία ανακοίνωσε πως διακόπτει τις πτήσεις της.
«Η Ολλανδία ενημερώθηκε σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πρέπει να φύγει και θα οργανώσει τις τελευταίες πτήσεις αργότερα μέσα στην ημέρα», ανακοίνωσαν οι ολλανδοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας με επιστολή τους προς το κοινοβούλιο.
«Είναι μια οδυνηρή στιγμή διότι αυτό σημαίνει πως, παρά τις μεγάλες προσπάθειες κατά την προηγούμενη περίοδο, θα μείνουν πίσω άνθρωποι που δικαιούνται να μεταφερθούν στην Ολλανδία», πρόσθεσαν.
Στις Βρυξέλλες, ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε σήμερα πως η χώρα του τερμάτισε τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αφού αμερικανικές πηγες ενημέρωσαν την κυβέρνηση για επικείμενη επίθεση καμικάζι γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ο Ντε Κρο είπε σε συνέντευξη Τύπου πως το Βέλγιο απομάκρυνε από την Καμπούλ λίγο περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ενώ η τελευταία βελγική πτήση έφτασε στο Ισλαμαμπάντ χθες, Τετάρτη, το βράδυ.
«Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, της Τετάρτης, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά, λάβαμε πληροφορίες από αμερικανικές και άλλες πηγές ότι επίκειται επίθεση καμικάζι στην περιοχή του αεροδρομίου και η πρόσβαση μέσω των πυλών γινόταν όλο και πιο δύσκολη και σε κάποιο σημείο έγινε αδύνατη», δήλωσε ο Ντε Κρο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μεταξύ των 1.400 ανθρώπων που απομάκρυνε το Βέλγιο, οι περισσότεροι ήταν βέλγοι υπήκοοι, όμως η χώρα αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων απομάκρυνε επίσης πολίτες για λογαριασμό άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ολλανδίας.
Η Δανία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως ολοκλήρωσε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και των οικογενειών τους απο την Καμπούλ.
«Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν είναι πλέον ασφαλείς», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Τρίνε Μπράμσεν μιλώντας χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.
Το τελευταίο αεροπλάνο, που συμμετείχε στη αποστολή απομάκρυνσης που οργάνωσε η Δανία, έχει ήδη προσγειωθεί στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, δήλωσε η υπουργός.
Το αεροπλάνο αυτό μετέφερε από την Καμπούλ 90 ανθρώπους, τους τελευταίους δανούς εργαζομένους, στρατιώτες και διπλωμάτες, πρόσθεσε.
Η Δανία απομάκρυνε τις τελευταίες ημέρες από το Αφγανιστάν περίπου 1.000 ανθρώπους.
Αφγανιστάν: Η Μόσχα θα παραδώσει όπλα και ελικόπτερα σε χώρες που συνορεύουν
Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέλαβε νέες παραγγελίες όπλων από χώρες της κεντρικής Ασίας στις οποίες η Μόσχα θα παράσχει εξοπλισμό και ελικόπτερα με υπόβαθρο φόβους που σχετίζονται με τη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
«Εργαζόμαστε ήδη για έναν αριθμό παραγγελιών από χώρες της περιοχής για την παροχή ρωσικών ελικοπτέρων, ελαφρών όπλων και σύγχρονων συστημάτων προστασίας των συνόρων», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο Αλεξάντρ Μιχέιεφ, γενικός διευθυντής της Rosoboronexpor, αρμόδιος για τις εξαγωγές εξοπλισμού.
Οι χώρες της κεντρικής Ασίας, κυρίως το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, που συνορεύουν με το Αφγανιστάν και οι οποίες υπέστησαν τα χρόνια του 1990 και του 2000 τζιχαντιστικές επιθέσεις, ανησυχούν για την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Η Μόσχα, που θεωρεί την κεντρική Ασία πίσω αυλή της και διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, φοβάται επιδρομές Αφγανών τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων «μαχητών μεταμφιεσμένων σε πρόσφυγες» οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούσαν να φθάσουν στο ρωσικό έδαφος. Η αλματώδης αύξηση του λαθρεμπορίου οπίου και ηρωίνης είναι μια άλλη πηγή ανησυχίας.
Η Ρωσία έχει υιοθετήσει μια διαλλακτική στάση απέναντι στους Ταλιμπάν, αναγνωρίζοντας τη νίκη τους αλλά παράλληλα καλώντας τους σε «εθνικό διάλογο» για τον σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, έπειτα από κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιήθηκαν από τη Ρωσία στο Ουζμπεκιστάν και στο Τατζικιστάν, νέες ασκήσεις προβλέπεται να διεξαχθούν από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου στο Κιργιστάν ανάμεσα σε κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (OTSC), μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Μόσχας.
Οι ασκήσεις αυτές θα έχουν στόχο την εκπαίδευση «για την καταπολέμηση παράνομων ένοπλων οργανώσεων που εισβάλλουν στο έδαφος ενός κράτους μέλους του OTSC», σύμφωνα με εκπρόσωπο της συμμαχίας τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Interfax.
Οι Ταλιμπάν έχουν πει ότι δεν απειλούν τις άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας.
«Η G20 πρέπει να διασφαλίσει τη διατήρηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των γυναικών»
Την ίδια ώρα, η Ομάδα των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη πρέπει να προσηλωθεί στο να εξασφαλίσει ότι θα διαφυλαχθούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα βασικά δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.
«Η G20 πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες στο Αφγανιστάν θα διατηρήσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα βασικά τους δικαιώματα, ιδιαίτερα το δικαίωμα στην εκπαίδευση», σημείωσε ο Ντράγκι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Διάσκεψη της G20 για την Χειραφέτηση των Γυναικών.
«Η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια πρέπει να διατηρηθεί», υπογράμμισε.