Οι γονείς των σχεδόν 200 κοριτσιών που απήχθησαν στη Νιγηρία από ακραίους ισλαμιστές πέρσι τον Απρίλιο ανακοίνωσαν σήμερα ότι απευθύνθηκαν απευθείας στον ΟΗΕ για βοήθεια καθώς έχουν χάσει πλέον κάθε ελπίδα ότι η κυβέρνηση της χώρας θα σώσει τα παιδιά τους.
Ακτιβιστές που δρουν εκ μέρους των γονιών συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα με εκπροσώπους του ΟΗΕ-Γυναίκες, με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οργανισμού στη Νιγηρία και με αξιωματούχους του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Αφρική. Η ίδια ομάδα έχει επίσης απευθυνθεί και στη Γιούνισεφ, ανέφερε η εκπρόσωπός της, η Μπουκόλα Σονιμπάρε.
«Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει δράση, ζητάμε από τα Ηνωμένα Έθνη να έρθουν να μας βοηθήσουν. Εάν μας απορρίψουν, απλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», είπε ο αιδεσιμότατος Ένοχ Μαρκ, ο επικεφαλής των γονιών, ο οποίος έχει χάσει τις δύο κόρες του.
Δεν είναι σαφές τι θα μπορούσαν να κάνουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Νιγηρία χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της χώρας.
Οκτώ μήνες μετά την απαγωγή των κοριτσιών από το Τσίμποκ, στην πολιτεία Μπόρνο της βορειοανατολικής Νιγηρίας, οι γονείς δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για το τι κάνει η κυβέρνηση για την υπόθεση αυτή. Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Νιγηρίας είπε ότι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους συνεχίζονται, όμως οι λεπτομέρειες της αποστολής είναι πολύ «ευαίσθητες» για να δοθούν στη δημοσιότητα.
Στις 14 Απριλίου 2014 οι εξτρεμιστές της Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν στο σχολείο όπου έδιναν εξετάσεις τα κορίτσια. Φόρτωσαν σε φορτηγά περίπου 270 έφηβες αλλά οι 50 κατάφεραν να το σκάσουν λίγο αργότερα.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μπόκο Χαράμ απήγαγε παιδιά, όμως ο μεγάλος αριθμός των ομήρων και η απειλή του ηγέτη της οργάνωσης ότι θα πουλήσει τα κορίτσια για σκλάβες, σοκάρισε όλον τον κόσμο και πυροδότησε μια εκστρατεία μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στο Twitter, για την απελευθέρωσή τους.
«Η κοινότητα του Τσίμποκ υποφέρει, δεν αντέχουμε άλλο», είπε ο Ντόντα Ιλίγια, ο εκπρόσωπος του Τσίμποκ στην Αμπούζα, μιλώντας σε μια συγκέντρωση των γονέων την Πρωτοχρονιά. Σημείωσε ότι οι γονείς απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ για «να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία της κυβέρνησης». Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τα κορίτσια αλλά δεν θέλει να τα θέσει σε κίνδυνο, στην περίπτωση που αποτύγχανε μια αποστολή για τη διάσωσή τους.
Μετά την επίθεση στο Τσίμποκ οι απαγωγές συνεχίστηκαν. Πριν από δύο εβδομάδες, ένοπλοι άρπαξαν 172 γυναίκες και παιδιά από το Γκουμσούρι, μια κοινότητα που απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα από το Τσίμποκ.