Η Γαλλία κρίνει «απαραίτητη» μια «επιπλέον προθεσμία» πέρα από τις 31 Αυγούστου προκειμένου να πραγματοποιηθούν με επιτυχία οι απομακρύνσεις ανθρώπων που κινδυνεύουν από το Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν: «Ανησυχούμε για την καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για την 31η Αυγούστου».

«Μια επιπλέον προθεσμία είναι απαραίτητη προκειμένου να φέρουμε σε πέρας τις τρέχουσες επιχειρήσεις», πρόσθεσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην αεροπορική βάση 104 της Αλ-Ντάφρα, 30 χλμ. από το Αμπού Ντάμπι, όπου η γαλλική Πολεμική Αεροπορία έθεσε σε λειτουργία μια «αερογέφυρα» προς την Καμπούλ.

Γαλλικά αεροσκάφη απομάκρυναν μέχρι σήμερα περισσότερους από 1.000 Αφγανούς μέσω του Αμπού Ντάμπι, δήλωσε νωρίτερα το αρμόδιο υπουργείο.

Ο Λεντριάν, ο οποίος συνοδευόταν από την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, είπε εξάλλου πως κύρια ανησυχία παραμένει η πρόσβαση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Εξακολουθεί να χρειάζεται μια αύξηση του συντονισμού σε τοπικό επίπεδο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας εκεί», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως η πλευρά των Ταλιμπάν υποστήριξε νωρίτερα σήμερα ότι η παράταση της παραπάνω προθεσμία θα συνεπάγεται «συνέπειες».

Η κατάσταση στο αεροδρόμιο παραμένει «χαοτική»

Τις εκτιμήσεις πως η κατάσταση στο αεροδρόμιο παραμένει έκρυθμη υιοθετεί και το Βέλγιο, η επιχείρηση του οποίου – «Red Kite» – κατάφερε το περασμένο σαββατοκύριακο να επιταχύνει τον ρυθμό των απομακρύνσεων από το Αφγανιστάν, παρά τις δυσκολίες.

Συνολικά, μέσα στο σαββατοκύριακο, το Βέλγιο έχει βοηθήσει να απεγκλωβιστούν πάνω από 450 άτομα, αναφέρει η «Soir», ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται και σήμερα.

Επιπλέον, σήμερα το πρωί, προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Melsbroek αεροσκάφος της Air Belgium που μετέφερε 200 περίπου άτομα από το Ισλαμαμπάντ στο Βέλγιο και τα οποία θα επιστρέψουν σπίτια τους αφού περάσουν τους ελέγχους μετανάστευσης και ασφάλειας. Συνολικά, τέσσερις πτήσεις απομάκρυνσης μεταξύ Καμπούλ και Ισλαμαμπάντ θα πραγματοποιηθούν σήμερα από βελγικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η Υπουργός Άμυνας της χώρας, Λουντιβίν Ντεντοντέρ, σε δηλώσεις της στη γαλλόφωνη εφημερίδα «La Libre», σημειώνει ότι η κατάσταση στην Καμπούλ είναι χαοτική και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιχείρηση απομάκρυνσης είναι η προσέγγιση στο αεροδρόμιο παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών στρατιωτών.

Απαντώντας στους φόβους που εκφράζουν ορισμένες χώρες για την πιθανή άφιξη τρομοκρατών μαζί με τον κόσμο που απομακρύνεται από το Αφγανιστάν, η Ντεντοντέρ τόνισε ότι πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι από τις υπηρεσίες ασφαλείας στα άτομα που μεταφέρονται στην Ευρώπη.