Μετά από … χίλιες ημέρες δικαστικής μάχης και διπλωματικής κρίσης, η καναδική δικαιοσύνη ολοκλήρωσε χθες Τετάρτη (18/8) την τελευταία πτυχή της ακροαματικής διαδικασίας για το ζήτημα της έκδοσης ή μη στις ΗΠΑ της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας του τομέα των τηλεπικοινωνιών Huawei.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου του 2018, η Μενγκ Ουάνγκζου, 49 ετών, κόρη του ιδρυτή της μεγάλης κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, του Ρεν Τζενγκφέι, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Η δικαιοσύνη των ΗΠΑ θέλει να τη δικάσει για τραπεζική απάτη.
«Πιθανόν θα ανακοινώσω την ημερομηνία κατά την οποία θα δημοσιοποιηθεί η ετυμηγορία μου στην εξ αναβολής ακροαματική διαδικασία της 21ης Οκτωβρίου», είπε η δικάστρια Χέδερ Χολμς στο ακροατήριο του ανωτάτου δικαστηρίου της Βρετανικής Κολομβίας.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, που ακολουθήθηκε μερικές ημέρες αργότερα από αυτές δύο Καναδών στην Κίνα, έχει προκαλέσει βαθιά διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Οτάβα.
Η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορεί τη δεύτερη τη τάξει στην κινεζική εταιρεία των τηλεπικοινωνιών πως είχε πει ψέματα σε στέλεχος της τράπεζας HSBC κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Χονγκ Κονγκ το 2013 για τις σχέσεις ανάμεσα στη Huawei και μια θυγατρική ονόματι Skycom που πούλαγε εξοπλισμό στο Ιράν, κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η ενδιαφερόμενη αρνείται πάντα τις κατηγορίες.
Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτηρίζει εξαρχής την υπόθεση προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αποδυναμώσει τη Huawei, εταιρεία που βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς στην τεχνολογία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), έχοντας αφήσει πολύ πίσω αμερικανικές ανταγωνίστριές της.
«Κατάχρηση νομικής διαδικασίας»
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δικηγόροι της κυρίας Μενγκ πρόβαλαν εκ νέου τη θέση ότι η διαδικασία σε βάρος της εντολέα τους από μέρους των ΗΠΑ είναι «καταχρηστική».
Η οικονομική διευθύντρια της Huawei δεν «εξαπάτησε» την τράπεζα, η οποία δεν υπέστη καμία οικονομική ζημία, ούτε κίνδυνο να υποστεί ζημία, που θα μπορούσε να αποτελεί απάτη, επιχειρηματολόγησαν.
«Τα δικαιώματα που εγγυάται η Χάρτα (σ.σ. δικαιωμάτων και ελευθεριών του Καναδά, το πρώτο μέρος του Συντάγματος της χώρας) στην κυρία Μενγκ παραβιάστηκαν με την κατάχρηση της νομικής διαδικασίας. Ο μόνος τρόπος αποκατάστασης της αδικίας που προκάλεσε αυτή η κατάχρηση είναι να σταματήσει η διαδικασία έκδοσης», ανέφερε η θυγατρική της Huawei στον Καναδά σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα μετά το τυπικό τέλος της ακροαματικής διαδικασίας. «Από την αρχή, η Huawei είναι πεπεισμένη για την αθωότητα της κυρίας Μενγκ και έδειξε εμπιστοσύνη στην καναδική δικαιοσύνη», προστίθεται. Οι καναδικές και οι αμερικανικές αρχές αρνούνται πως υπήρξε κατάχρηση της διαδικασίας.
«Δεν έχει υπάρξει πιο δίκαιη διαδικασία έκδοσης από αυτή της κυρίας Μενγκ», επέμεινε χθες Τετάρτη ο λειτουργός της καναδικής εισαγγελίας που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο Ρόμπερτ Φρέιτερ.
Οι δικηγόροι της κυβέρνησης που τάσσονται υπέρ του αιτήματος των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν πως υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις προκειμένου η κυρία Μενγκ να εκδοθεί και να δικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Η εισαγγελία καταγγέλλει τους ισχυρισμούς, που ήταν «ανέντιμοι», κατ’ αυτή, της κυρίας Μενγκ σε στέλεχος της HSBC το 2013 για τους δεσμούς ανάμεσα στη Huawei και της Σκάικομ, όπως έχουν καταγραφεί σε παρουσίαση Powerpoint που έχει βρεθεί στην καρδιά της διαδικασίας.
Με ηλεκτρονικό βραχιόλι
Η Μενγκ Ουάνγκζου διαμένει σε πολυτελές ακίνητο που της ανήκει στο Βανκούβερ, φορώντας όμως ηλεκτρονικό βραχιόλι. Φρουρείται από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, με δικά της έξοδα, δυνάμει της απόφασης για την αποφυλάκισή της υπό όρους.
Σε περίπτωση που ασκηθεί έφεση, η δικαστική διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει για χρόνια ακόμη. Η οριστική απόφαση για την έκδοση, αν εγκριθεί, θα ληφθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Οι τελευταίες συνεδριάσεις, από τις αρχές του Αυγούστου, συνέπεσαν με τις καταδίκες δύο Καναδών, ενός σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών, και του δεύτερου, του επιχειρηματία Μάικλ Σπέιβορ, σε 11 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία.
Ο καναδός πρωθυπουργός αντέδρασε αμέσως χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτη και άδικη» την καταδίκη και την ποινή σε βάρος του κ. Σπέιβορ. Την ετυμηγορία και στην ποινή στηλίτευσαν επίσης οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ετυμηγορία στη δίκη στην οποία έχει προσαχθεί ο καναδός πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ, επίσης κατηγορούμενος για κατασκοπεία, αναμένεται προσεχώς.
Η «αυθαίρετη» φυλάκιση των δύο Καναδών εκλαμβάνεται στην Οτάβα ως μέτρο αντιποίνων για τη σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου κατόπιν του αιτήματος των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση της Κίνας, που χαρακτηρίζει «πολιτική» τη δίωξή της και να αξιώνει από την Οτάβα την «άμεση απελευθέρωσή της», αρνείται πως οι δύο Καναδοί συνελήφθησαν για να γίνει ανταλλαγή τους αν χρειαστεί.