Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έδωσε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. υιοθέτησαν την Τρίτη τα συμπεράσματα τα οποία αναμένεται να επικυρωθούν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, σχετικά με τη Διεύρυνση και τη τη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Στα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνεται η χορήγηση στην πΓΔΜ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., κάτι που σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα κάνει αποδεκτή, για μία ακόμη φορά, τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, το Συμβούλιο Υπουργών θα επανεξετάσει, εντός του 2015, το θέμα ενδεχόμενης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, με βάση μια επικαιροποίηση της παρούσας αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και συγκεκριμένες δράσεις που θα αναληφθούν για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης και της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. «Υπάρχει ανάγκη οι μακροχρόνιες συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας να καταλήξουν σε οριστικό αποτέλεσμα, χωρίς καθυστέρηση», σημειώνεται.
Στα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., αναφέρεται ότι η πΓΔΜ έχει επιτύχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη κομματικοποίηση των κρατικών θεσμών, τα προβλήματα με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ελευθερία έκφρασης και του Τύπου.
Επίσης, γίνεται αναφορά στην προβληματική πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ που προέκυψε μετά τις εκλογές του Απριλίου 2014 και τονίζεται ότι είναι ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης να εξασφαλίσουν ότι η πολιτική συζήτηση θα διεξάγεται κυρίως στο κοινοβούλιο και πως πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του.
Η πΓΔΜ έλαβε το 2005 καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.