Πολλές εκατοντάδες νεαροί Αϊτινοί επιτέθηκαν σήμερα στους στρατιώτες του ΟΗΕ στο κέντρο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, ρίχνοντας πέτρες και στήνοντας οδοφράγματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για τον τρόπο αντίδρασης των αρχών απέναντι στην επιδημία χολέρας.

Οι νεαροί επιτέθηκαν σε περίπου 10 στρατιώτες της αποστολής του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση στην Αϊτή (Minustah) που βρίσκονταν στο πίσω μέρος ενός κλειστού φορτηγού. Ένας από τους στρατιώτες έπεσε από το φορτηγό, αλλά κατάφερε να ξανανέβει.

Οι διαδηλωτές είχαν μαζευτεί κοντά στο προεδρικό μέγαρο και φώναζαν συνθήματα στα κρεολικά όπως «την χολέρα μας τη μετέδωσε η Minustah» ή «Minustah γυρίστε σπίτι σας».

Χθες ένας άνδρας σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των κυανόκρανων και διαδηλωτών.

Εξάλλου ο γαλλικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναλάβει τη διαχείριση 35 κέντρων ιατρικής περίθαλψης στην Αϊτή.

Ο γαλλικός Ερυθρός Σταυρός «θα αναλάβει το σύνολο των 30 κέντρων ιατρικής περίθαλψης στο Πορτ-ο-Πρενς, πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου θα εγκαταστήσει μονάδες θεραπείας της χολέρας», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου. Πέντε ακόμα κέντρα θα δημιουργηθούν στην επαρχία Αρτιμπονίτ.

Αυτά τα κέντρα θα επιτρέψουν «να δίνονται οι πρώτες βοήθειες στους ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας και να κατευθύνουν τις πιο σοβαρές περιπτώσεις σε κέντρα θεραπείας της χολέρας που υπάρχουν στην πόλη».

Από την αρχή της επιδημίας οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσαν ότι έχουν «αναλάβει 16.500 περιπτώσεις ύποπτες για χολέρα σε 21 κέντρα θεραπείας που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα». Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο και 1.000 Αϊτινοί εργάζονται για τους MSF στα προγράμματα αντιμετώπισης της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον δόκτορα Σίρο Ουγκάρτε του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, παρακλάδι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιδημία μπορεί να επηρεάσει 200.000 ανθρώπους στη χώρα και να προκαλέσει το θάνατο 10.000 τους επόμενους 6 με 12 μήνες, αν δεν βελτιωθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας.