Έξι χώρες, η Ρωσία, το Καζακστάν, η Κούβα, το Μαρόκο, το Ιράκ και φυσικά και η Κίνα αρνήθηκαν να παραστούν σε τελετή των βραβείων Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου για τον φυλακισμένο Νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό.
Σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, μάλιστα, οι εκπρόσωποι των έξι χωρών δεν αιτιολόγησαν την απόφασή τους.
Ο Γκέιρ Λούντεσταντ της επιτροπής είπε ότι η Κίνα είχε ξεκινήσει μια πρωτοφανή καμπάνια για να «σαμποτάρει» τη συμμετοχή πολλών κρατών στην τελετή βράβευσης.
«Δεν γνωρίζω κανένα παράδειγμα όπου μία χώρα προσπάθησε τόσο ενεργά και άμεσα να κρατήσει τους πρεσβευτές χωρών μακριά από τελετή Νόμπελ» δήλωσε ο Γκ.Λούντεσταντ στο πρακτορείο Reuters.
Δεκαέξι ακόμα κράτη δεν έχουν απαντήσει στην διορία της επιτροπής που έληγε το πρωί της Πέμπτης.
Το βραβείο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.
Υπενθυμίζεται ότι η νορβηγική επιτροπή απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης στον 54χρονο Σιαομπό «για τον μακροχρόνιο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».
Τον Δεκέμβριο του 2009 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους» καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60,
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου. Ο Λιού Σιαομπό, φυλακισμένος από το 2009 δε θα μπορέσει, φυσικά, να το παραλάβει.