Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας υιοθέτησε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή από το 2016 μιας ποσόστωσης στον αριθμό γυναικών που συμμετέχουν στα εποπτικά συμβούλια περίπου 100 επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι με αυτό δεν συμφωνούν οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Το 30% των εποπτικών συμβουλίων 108 γερμανικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και ακλουθούν τους κανόνες της συνδιαχείρισης, θα πρέπει να αποτελείται από γυναίκες από το 2016, και αν αυτό δεν γίνεται τότε οι θέσεις θα παραμένουν κενές. Η συνδιαχείριση προβλέπει ότι εκπρόσωποι του προσωπικού εμπλέκονται άμεσα στις αποφάσεις της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα «μιλάμε για επιπλέον 170 γυναίκες», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Το θέμα αυτό απασχολεί εδώ και καιρό τη Γερμανία, όπου η παρουσία γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, αλλά και η συμμετοχή τους στην οικονομική ζωή γενικά είναι περιορισμένη.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ήταν πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στο γεγονός να υιοθετηθεί σχετική νομοθεσία και προτιμούσαν να περιοριστούν στις εθελοντικές δεσμεύσεις των επιχειρήσεων. Όμως οι σύμμαχοί τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες, επιθυμούσαν τη θέσπιση μέσω νόμου των ποσοστώσεων.

Ο Μάας δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος» ότι ο νέος αυτός κανονισμός «θα έχει επίδραση στις βαθμίδες της διεύθυνσης» και δεν γίνεται «να μην συνεισφέρει στην βελτίωση της θέσης των γυναικών στην οικονομική ζωή».

Ο νόμος για τις ποσοστώσεις πρέπει να περάσει από τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ, κάτι που αναμένεται να γίνει χωρίς δυσκολία καθώς την πλειοψηφία διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός.