Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας είναι σε θέση να υπερασπιστούν την Καμπούλ, παρά την αύξηση των επιθέσεων των Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στην αφγανική πρωτεύουσα λίγο πριν την αποχώρησή του από το Πεντάγωνο.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού πραγματοποιήθηκε στα τέλη του πιο αιματηρού έτους για το Αφγανιστάν μετά την έναρξη του πολέμου κατά των Ταλιμπάν το 2001 και λίγο πριν την απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τη χώρα.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του, που κρατήθηκε μυστική μέχρι την άφιξή του στην Καμπούλ για λόγους ασφαλείας, ο Χέιγκελ θα συναντηθεί με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, καθώς και με τον Αφγανό ομόλογό του, αλλά και τον στρατηγό Τζον Κάμπελ διοικητή του ΝΑΤΟ στη χώρα.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον Χέιγκελ υποβάθμισε τη σημασία των πρόσφατων επιθέσεων των Ταλιμπάν, πολλές από τις οποίες είχαν στόχο την Καμπούλ, εξαιτίας των οποίων παραιτήθηκε ο διοικητής της αστυνομίας της αφγανικής πρωτεύουσας.
Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, περίπου 4.600 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν σκοτωθεί το 2014, αύξηση μεγαλύτερη από 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Πάντως ο Χέιγκελ σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία το Αφγανιστάν έχει κάνει «πολύ δρόμο» και πρόσθεσε ότι οι νέοι ηγέτες της χώρας και ο στρατός είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα ηνία μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.
«Οι Αφγανοί ζουν πολύ καλύτερα σήμερα απ’ ό,τι πριν 13 χρόνια», είπε ο Αμερικανός υπουργός. «Μπορούν να αποφασίσουν την τύχη τους, για τον τρόπο που κάνουν τα πράγματα, για τις συνθήκες ζωής τους. Δεν έχουν φτάσει στο τέλος, όμως έχουν διανύσει πολύ δρόμο», σχολίασε.
Πάντως ο Χέιγκελ, που υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα την παραίτησή του από το υπουργείο, προειδοποίησε κατά των συγκρίσεων μεταξύ της κατάστασης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι οι Αφγανοί επιθυμούν την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων.
«Υπάρχουν κενά (ασφαλείας); Εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις και απειλές; Σίγουρα», παραδέχθηκε, επισημαίνοντας ότι το Αφγανιστάν θα έχει να αντιμετωπίσει «θύλακες» αντίστασης από τους Ταλιμπάν.
Με το τέλος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τα ξένα στρατεύματα θα αναχωρήσουν από τη χώρα ως τις 31 Δεκεμβρίου. Όμως, βάσει μιας συμφωνίας που συνήφθη με την αφγανική κυβέρνηση, περίπου 12.500 στρατιώτες, εκ των οποίων 9.8000 Αμερικανοί, θα παραμείνουν στη χώρα με στόχο να βοηθούν και να εκπαιδεύσουν τον αφγανικό στρατό.