Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζητά την «απεμπλοκή» της ενταξιακής πορείας της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
«Θέλω να ζητήσω από εσάς, ως φίλος και των δύο χωρών, να ανοίξετε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της απεμπλοκής της ενταξιακής πορείας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πιστεύω ότι το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σαμαρά είναι: τι έχει να χάσει η Ελλάδα, εάν η Δημοκρατία της Μακεδονίας λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων; Άραγε δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει στα βόρεια σύνορά της έναν γείτονα με ευρωπαϊκά πρότυπα, κριτήρια και αξίες που θα ισχύουν όχι μόνο για τους πολίτες της, αλλά και για τους Έλληνες τουρίστες και επιχειρηματίες που έρχονται στη χώρα; Σας διαβεβαιώνω ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας επιθυμεί τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας» αναφέρει ο κ. Ιβάνοφ στην επιστολή του προς τον κ. Τουσκ, την οποία δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ».
Ο κ. Ιβάνοφ υπενθυμίζει ότι η χώρα του είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 2005 και πως από το 2009 έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Οι συστάσεις αυτές, δυστυχώς, δεν αξιοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξαιτίας της παρεμπόδισης που προβάλλει η Ελλάδα. Όπως παρεμποδιστήκαμε στο τέλος της διαδρομής μας για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, έτσι και τώρα εμποδιζόμαστε στο μέσο της διαδρομής μας για την ένταξή μας στην ΕΕ από ένα κράτος – μέλος που θέτει σε αμφισβήτηση τα συλλογικά συμφέροντα και τις θεμελιώδεις αρχές των οργανισμών, στους οποίους θέλουμε να ενταχθούμε. Μία από αυτές τις θεμελιώδεις αρχές είναι ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου» αναφέρει ο κ. Ιβάνοφ.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάνει αναφορά και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από τις 5 Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας και σημειώνει ότι «το Δικαστήριο διαπίστωσε πως η παρεμπόδιση της Ελλάδας για την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ήταν παράνομη και αντίθετη με τις αναληφθείσες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας».
«Το 2008, η διαδικασία της ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ παρεμποδίστηκε από την άλλη πλευρά, με την αιτιολογία ότι ο αποκλεισμός θα αποτελέσει κίνητρο για την επίλυση της διμερούς διαφοράς με την Ελλάδα. Το 2009, το ίδιο συνέβη και με τη διαδικασία της ενταξιακής πορείας μας προς την ΕΕ. Ωστόσο, ύστερα από έξι χρόνια, είναι προφανές ότι η προσέγγιση αυτή δεν άνοιξε τον δρόμο για να επιλυθεί η διμερής διαφορά. Πλέον έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πολιτική συνταγή δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αντίθετα, η προσέγγιση αυτή επισκιάζει την αξιοπιστία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης, η Ελλάδα αντί να αναζητεί μια λύση στη διαφορά με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποδέχεται ότι ο αποκλεισμός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι η καλύτερη λύση από μόνη της» αναφέρει ακόμη ο κ. Ιβάνοφ προς τον κ. Τουσκ.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι η έως τώρα εμπειρία αποδεικνύει πως αν δεν υπάρξει αλλαγή προσέγγισης, είναι αδύνατο να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
«Για τον λόγο αυτό, ενώπιον της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να ζητήσω την υποστήριξή σας για την απεμπλοκή αυτή της χώρας μου, καθώς η μακροχρόνια στασιμότητα σχετικά με την Δημοκρατία της Μακεδονίας δημιουργεί καταστάσεις που προκαλούν απογοήτευση στην κοινωνία, αστάθεια στην πολιτική ζωή και ένταση στις διεθνοτικές σχέσεις. Επιπλέον, δημιουργείται μια αρνητική εικόνα για την αξιοπιστία της πολιτικής της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει ακόμη ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.