Η αμερικανική ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πανδημία των ανεμβολίαστων, τόνισε την Τετάρτη (21/7) ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), προειδοποιώντας πως χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών καταγράφουν αυξήσεις στα κρούσματα κορονοϊού, ενώ απηύθυνε νέα έκκληση υπέρ της δωρεάς εμβολίων.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία των ανεμβολίαστων και ο μοναδικός τρόπος να τη σταματήσουμε είναι να διευρύνουμε τον εμβολιασμό», δήλωσε η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Τα εμβόλια είναι κρίσιμης σημασίας, ακόμα κι αν κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό», πρόσθεσε η ίδια.

Μόλις το 15% των ανθρώπων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχει εμβολιαστεί πλήρως, επισήμανε η Ετιέν, προσθέτοντας πως τα στοιχεία δείχνουν πως ορισμένες χώρες όπως η Ονδούρα και η Αϊτή δεν έχουν καν πετύχει το 1% των εμβολιασμών.

Η διευθύντρια του PAHO επανέλαβε την έκκληση προς τις χώρες με αρκετές δόσεις να τις διανείμουν όσο το δυνατόν ταχύτερα προς χώρες που τις έχουν ανάγκη. «Χρειαζόμαστε ξεκάθαρα περισσότερα εμβόλια και τα χρειαζόμαστε τώρα», τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή οι δωρεές εμβολίων είναι πραγματικά ο μοναδικός τρόπος για πολλές χώρες στην περιοχή μας να εξασφαλίσουν τις δόσεις που χρειάζονται γρήγορα». «Σας παρακαλώ, μην περιμένετε εωσότου συγκεντρώσετε πλεόνασμα δόσεων. Πρέπει να μοιραστείτε ό,τι έχετε τώρα», υπογράμμισε η Ετιέν.

Επισημαίνεται πως αντίστοιχη προειδοποίηση έχουν απευθύνει και τα CDC των ΗΠΑ, με τη διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής να δηλώνει, πριν λίγες μέρες, πως «βλέπουμε ξέσπασμα κρουσμάτων σε μέρη της χώρας που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, επειδή τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί διατρέχουν κίνδυνο, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι σε καλή κατάσταση».

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO/ΠΟΥ) ενημέρωσε πως η μετάλλαξη Delta έχει ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερες από 120 χώρες και εδάφη καθώς και ότι το στέλεχος αυτό θα επικρατήσει τους «επόμενους μήνες».

Η τάση της ανόδου των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο – επεσήμανε η διεθνής υπηρεσία – θα εξηγείται από τέσσερις παράγοντες:

  • πιο μεταδοτικές παραλλαγές,
  • χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας,
  • μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση
  • και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.