Κούρδος αξιωματούχος στη Συρία διέψευσε χθες Δευτέρα προηγούμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μία Καναδο-ισραηλινή, η Τζιλ Ρόζενμπεργκ, κρατείται όμηρος από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ενώ στη σελίδα της στο Facebook αναρτήθηκε μήνυμα που αναφέρει: «είμαι απολύτως καλά και ασφαλής».
Η Ρόζενμπεργκ, 31 ετών, η οποία είναι πιλότος της Πολιτικής Αεροπορίας και κατετάγη σε μονάδα έρευνας και διάσωσης του ισραηλινού στρατού προτού συλληφθεί το 2009, είχε δηλώσει στο Ρόιτερς τον Νοέμβριο ότι βρίσκεται στη Συρία.
Πηγή η οποία συνδέεται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κυριότερη κουρδική πολιτοφυλακή που μάχεται στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι η Ρόζενμπεργκ ήταν η πρώτη ξένη γυναίκα που εντάχθηκε στις τάξεις της και πέρασε στη Συρία για να πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Το Ρόιτερς δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει αν η ίδια η Ρόζενμπεργκ ανήρτησε το μήνυμα στο Facebook.
Αλλά ο Ιντρίς Νάσαν, ένας τοπικός αξιωματούχος στην κουρδική πόλη της Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία, το Κομπάνι, είπε ότι οι άνδρες του στο πεδίο των μαχών ανέφεραν ότι η γυναίκα δεν έχει συλληφθεί χαρακτηρίζοντας την πληροφορία προπαγανδιστική.
Την Κυριακή, δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, περιλαμβανομένης της εφημερίδας Haaretz, επικαλούμενα ιστοσελίδα που συνδέεται με το ΙΚ, ανέφεραν ότι η Ρόζενμπεργκ κρατείται όμηρος. Τα δημοσιεύματα επικαλούνταν τζιχαντιστικές ιστοσελίδες και δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ισραηλινούς αξιωματούχους.
«Παιδιά, είμαι απολύτως σώα και αβλαβής. Δεν έχω πρόσβαση στο Ίντερνετ ή συσκευές επικοινωνίας μαζί μου για την ασφάλειά μου. Αγνοήστε τα δημοσιεύματα ότι κρατούμαι όμηρος», αναφέρει η ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook.
Ο Καναδάς έχει ανακοινώσει ότι «πραγματοποιεί τις δέουσες διαδικασίες» στην προσπάθειά του να διακριβώσει τις πληροφορίες ότι ένας Καναδός πολίτης κρατείται όμηρος στη Συρία.
«Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες και όποτε λαμβάνουμε αντιφατικές πληροφορίες θεωρώ ότι η υπεύθυνη στάση επιβάλλει να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπάιρντ.
«Προφανώς έχουμε πολύ περιορισμένες δυνατότητες να κάνουμε πολλά σε μεγάλα τμήματα αυτής της περιοχής και αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε ταξιδιωτικές οδηγίες (για το Ιράκ και τη Συρία)», πρόσθεσε ο ίδιος.