Το 78% από το σύνολο των 65.000 νέων μεταναστών που εγκαταστάθηκαν την προηγούμενη χρονιά μόνιμα στην Αυστρία προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο σε ολόκληρο τον χώρο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δήλωσε το στέλεχος του Τόμας Λίμπιγκ, παρουσιάζοντας σήμερα τα στοιχεία σχετικής έρευνας.
Ο αριθμός των νέων μεταναστών στην Αυστρία παρουσίασε πέρυσι μείωση κατά 3% σε σχέση με το 2012, αλλά ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 37% από το 2007, με την Αυστρία να καταγράφει οκτώ νέους μετανάστες ανά 1.000 κατοίκους.
Με αυτή την αναλογία η Αυστρία βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά χαμηλότερα από τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία νέων μεταναστών, με πρώτη στην κατάταξη την Ελβετία, όπου καταγράφεται μια αναλογία 16 νέων μεταναστών ανά 1.000 κατοίκους (πέρυσι υποδέχθηκε συνολικά 136.200 νέους μετανάστες), ενώ ακολουθούν η Νορβηγία (12) και η Αυστραλία (11).
Όπως επισήμανε ο Τόμας Λίμπιγκ, το υψηλό ποσοστό των προερχόμενων από την ΕΕ νέων μεταναστών στην Αυστρία έχει θετικές επιπτώσεις στην μετανάστευση καθώς ένα ποσοστό 60% των προσώπων που εγκαταστάθηκαν μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια στη χώρα έχει εξασφαλίσει πλήρη απασχόληση, με το 31% να διαθέτει υψηλή μόρφωση και κατάρτιση, που σε πολλές περιπτώσεις παραμένει ανεκμετάλλευτη.
Ο ίδιος παρέπεμψε στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια της Αυστρίας, σε ό,τι αφορά τη διαφορετικότητα των φοιτητών τους, καθώς φιλοξενούν σήμερα πάνω από 58.000 ξένους φοιτητές (+9,4% σε σύγκριση με το 2012), αριθμός που την κατατάσσει στην κορυφή σε παγκόσμια κλίμακα, μαζί με το Λουξεμβούργο, την Αυστραλία, τη Βρετανία, την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ για τις προσδοκώμενες εξελίξεις το 2014, η μετανάστευση στην ΕΕ παρουσιάζει μείωση και για πρώτη φορά η εσωτερική μετανάστευση εντός της ΕΕ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με εκείνη από τρίτες χώρες, με την Αυστρία να είναι στην πρώτη θέση της εσωτερικής μετανάστευσης καθώς οι τέσσερις στους πέντε νέους μετανάστες της έχουν κοινοτική προέλευση.
Σε απόλυτους αριθμούς πάντως η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο “μαγνήτη μεταναστών” στην Ευρώπη, καθώς το 2013 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη χώρα αυτή συνολικά 465.000 πρόσωπα, κατά 16% περισσότερα από το 2012, ενώ ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από εκείνον ο οποίος καταγραφόταν το 2007.
Σήμερα η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα μετανάστευσης στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, στις οποίες την περασμένη χρονιά μετανάστευσαν, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, λιγότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Οι κυριότερες χώρες προέλευσης νέων μεταναστών είναι η Κίνα, από την οποία προέρχεται ένα 10% του συνόλου των μεταναστών, η Ρουμανία με 5,6% και η Πολωνία με 5,4%.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στον χώρο του ΟΟΣΑ αυξήθηκε πέρυσι κατά 20%, με την πλειονότητα τους να προέρχεται από τη Συρία, και τη Σουηδία να είναι η κατά κεφαλήν μεγαλύτερη χώρα υποδοχής προσφύγων.