Προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα και τις μετακινήσεις προκάλεσε σήμερα στο Βέλγιο νέα γενική απεργία σε επαρχίες της χώρας που οργάνωσαν τα συνδικάτα για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση.
Μετά τις επαρχίες Λίμπουργκ, Αμβέρσας, Ενό και Λουξεμβούργου την περασμένη Δευτέρα και ενόψει της γενικής απεργίας στις 15 Δεκεμβρίου, η κινητοποίηση πλήττει αυτή τη φορά τις επαρχίες της Λιέγης και της Ναμίρ, στη νότια περιφέρεια της Βαλονίας, της Ανατολικής Φλάνδρας και της Δυτικής Φλάνδρας στη βόρεια περιφέρεια της Φλάνδρας.
Τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας μόνο το 48% των τραίνων πραγματοποίησαν δρομολόγια στις 20 μεγαλύτερες σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας, με σημαντικές διαφορές σε συνάρτηση με τις επαρχίες, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία του δικτύου Infrabel.
Κανένα τραίνο για παράδειγμα δεν κινήθηκε μεταξύ Λιέγης και Βρυξελλών ή μεταξύ Ναμίρ και Λιέγης, ενώ το 95% των δρομολογίων πραγματοποιήθηκε μεταξύ Βρυξελλών και Μονς.
«Οι διεθνείς αμαξοστοιχίες Thalys και Eurostar πραγματοποιούν κανονικά τα δρομολόγιά τους για το Παρίσι και το Λονδίνο», σύμφωνα με την Infrabel αλλά καμιά υπερταχεία (Thalys και ICE) δεν κινήθηκε από τις Βρυξέλλες προς τη Λιέγη και τη Γερμανία.
Ως αποτέλεσμα αυτού η κυκλοφοριακή συμφόρηση εντάθηκε στο οδικό δίκτυο, με ουρές πολλών χιλιομέτρων να έχουν σχηματιστεί και τη διάρκεια για κάθε διαδρομή προς τις Βρυξέλλες να παρατείνεται από 30 λεπτά έως μια ώρα.
Στις τέσσερις επαρχίες που πραγματοποιείται σήμερα η απεργία, δεν υπήρχε καμιά πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, σε δεκάδες βιομηχανικές περιοχές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την εξοικονόμηση 11 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πέντε χρόνια, το οποίο προβλέπει κυρίως την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια από 65 που είναι σήμερα από το 2030 και αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση.
Οι Βρυξέλλες και η Μπραμπάντ στο κεντρικό Βέλγιο θα επηρεαστούν με τη σειρά τους από την απεργία που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα, πριν από την πανεθνική απεργία στις 15 του μήνα. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το 2015 αν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει όσον αφορά τα μέτρα, προειδοποιούν τα συνδικάτα.
(Φωτογραφία αρχείου)