Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και τοπικοί άρχοντες της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων -στην περίοδο της μεταπολίτευσης στην Αλβανία- σε περιοχές όπου κατοικεί συμπαγής ελληνικός μειονοτικός πληθυσμός, δάσκαλοι και μαθητές στο ελληνικό λύκειο (τού αλβανικού δημοσίου) στο Αργυρόκαστρο υποδέχθηκαν τον κ. Λοβέρδο με λουλούδια, παραδοσιακές στολές και εθνικά σύμβολα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ελληνικό σχολείο στο νομό Αργυροκάστρου, με 250 μαθητές, από την πρώτη δημοτικού ως την τρίτη λυκείου.
Η ελληνικής καταγωγής περιφερειακή διευθύντρια Παιδείας της Περιφέρειας Αργυροκάστρου Λιντίτα Ρόβα και ο διευθυντής του λυκείου Παντελής Παπάς ενημέρωσαν τον υπουργό για την κατάσταση στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στο αλβανικό δημόσιο, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διατηρηθεί ζωντανός και ενεργός ο τομέας της Παιδείας ως η άμεση και σημαντικότερη συνιστώσα αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας για τον ελληνισμό στην Αλβανία.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν από τον κ. Λοβέρδο μεγαλύτερη στήριξη από την ελληνική Πολιτεία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα βιβλία, τα σχολικά μέσα και τη στήριξη και κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στο αλβανικό δημόσιο φοιτούν περί τους 1000 μαθητές και υπηρετούν 130 δάσκαλοι. Ο αριθμός αυτός τα τελευταία χρόνια δείχνει σημάδια ανόδου και οφείλεται στην επιστροφή των ομογενών από την Ελλάδα λόγω της κρίσης.
Ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε και με τους διευθυντές των ελληνικών σχολείων στο αλβανικό δημόσιο, όπως επίσης με αποσπασμένους δασκάλους από το ελληνικό δημόσιο σε ιδιωτικά ελληνικά σχολεία στην Αλβανία.
Ο Έλληνας υπουργός μπήκε στις αίθουσες διδασκαλίας και συνομίλησε με μαθητές, με τα «πρωτάκια» να εκφράζουν την αγάπη τους για τα ελληνικά Γράμματα και την Ελλάδα στον υπουργό και τους μαθητές της τρίτης λυκείου να εκφράζουν στον κ. Λοβέρδο την επιθυμία τους να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, ζητώντας ταυτόχρονα επέκταση των δικαιωμάτων φοίτησης στους ομογενείς, σε όλες τις ειδικότητες.
Στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος μετέβη στο νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του ’40, στο Βουλιαράτι, όπου κατάθεσε στεφάνι και απέτισε φόρο τιμής.
Επόμενος σταθμός του ήταν η Δερβιτσιάνη, όπου παρακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους Έλληνες μαθητές τού εκεί σχολείου. Χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους, επεσήμανε τη στήριξη της Ελλάδας στην εκπαίδευση, στη μητρική γλώσσα, των Ελλήνων της Αλβανίας και δεσμεύτηκε ότι από τη θέση του υπουργού θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωσή της.
Ο υπουργός είχε, επίσης, συνάντηση με το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, όπου φοιτούν κυρίως μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την περαιτέρω αναβάθμιση του συγκεκριμένου τμήματος, όχι μόνο στον εκπαιδευτικό τομέα, αλλά και στην έρευνα, προβολή και έκδοση του πλούσιου ελληνικού πολιτισμού στο σημερινό νότο της Αλβανίας.
Νωρίτερα, ο υπουργός είχε επισκεφθεί τα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με την Αλβανίδα ομόλογό του Λιντίτα Νικόλα, με την οποία αποφάσισαν την επανεργοποίηση της κοινής επιτροπής για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων στον τομέα της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας, με βάση τις αρχές της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.