Τον κατάλογο της στον οποίο περιλαμβάνονται τα «αρπακτικά της ελευθεροτυπίας» για το 2021 έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (5/7) η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Στην εν λόγω λίστα εντάσσεται για πρώτη φορά ηγέτης μιας χώρας μέλους της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, μεταξύ 37 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.
Τα μέλη του συγκεκριμένου καταλόγου, ο οποίος ανανεώθηκε πιο πρόσφατα το 2016, «επιβάλλουν μια μαζική καταστολή, μέσω της εφαρμογής μηχανισμών λογοκρισίας, των αυθαίρετων φυλακίσεων δημοσιογράφων, της υποκίνησης στη βία σε βάρος τους, όταν δεν έχουν ωθήσει άμεσα ή έμμεσα στην δολοφονία τους», αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.
Ποιοι είναι οι «τύραννοι» για τα ΜΜΕ
Σχεδόν οι μισοί (οι 17 δηλαδή από αυτούς) «βρίσκονται σε αυτόν για πρώτη φορά» δίπλα σε «παλιούς τυράννους» που είχαν ήδη χαρακτηριστεί «αρπακτικά» από την RSF το 2001, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπως και οι πρόεδροι του Ισημερινού Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόγκο, της Ερυθραίας Ισάιας Αφεουόρκι και της Ρουάντας Πολ Καγκαμέ.
Εκτός από τον Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος σύμφωνα με την ΜΚΟ «δεν έχει πάψει από την επάνοδό του στην εξουσία το 2010 να επιτίθεται αποτελεσματικά στον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης», μεταξύ των νεοεισαχθέντων στον κατάλογο αυτόν βρίσκονται ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που έχει προχωρήσει σε μια «πολύμορφη» και «βάρβαρη καταστολή», η οποία φαίνεται από την «τρομερή δολοφονία, το 2018, του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι».
Στον κατάλογο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων βρίσκεται ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου «η πολεμική και σάπια ρητορική του οποίου για τον Τύπο έχει πολλαπλασιαστεί από τότε που ξέσπασε η υγειονομική κρίση».
Στον κατάλογο και δύο γυναίκες
Στον κατάλογο αυτόν μπήκαν τώρα και δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων είναι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ. «Μαριονέτα στα χέρια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αυτή υποστηρίζει ανοιχτά τις πολιτικές του περιστολής της ελευθερίας, στις οποίες οφείλεται η εξαφάνιση τον Ιούνιο της κύριας ανεξάρτητης εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ Apple Daily και η φυλάκιση του ιδρυτή της Τζίμι Λάι», σημειώνει η RSF.
Η άλλη γυναίκα που εντάχθηκε στον κατάλογο είναι η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σεΐχ Χασίνα, καθώς αυτή «οδήγησε κυρίως να υιοθετηθεί το 2018 νόμος για την ψηφιακή ασφάλεια, ο οποίος προκάλεσε διώξεις κατά περισσότερων των 70 δημοσιογράφων και ιστολόγων».
«Η μέση ηλικία των αρπακτικών είναι 66 ετών, ενώ η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχει μόνη της 13 από τους 37 τυράννους που έχουν καταγραφεί», σύμφωνα με την ΜΚΟ.
Η RSF είχε δημοσιεύσει το 2020 κατάλογο με τα «ψηφιακά αρπακτικά της ελευθεροτυπίας» και θα δημοσιεύσει έναν με τα «μη κρατικά αρπακτικά» πριν από το τέλος της χρονιάς.