Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα να μεγεθύνει τον κατάλογο των προσώπων τα οποία στοχοθετούνται από τις κυρώσεις που επιβάλλει εξαιτίας της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας σε αυτόν ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών, δήλωσαν πριν από λίγο συγκλίνουσες πηγές.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να ζητήσουν από τη διπλωματική υπηρεσία της να «προτείνει νέα πρόσωπα για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο, στοχοθετώντας αυτονομιστές, ώστε να μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση ως τα τέλη του μήνα», δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή. Μέχρι σήμερα ο κατάλογος αυτός με πρόσωπα, στα οποία επιβάλλονται δέσμευση τυχόν οικονομικών τους πόρων στην ευρωπαϊκή επικράτεια καθώς και ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβάνει 119 πρόσωπα, τόσο Ουκρανούς φιλορώσους αυτονομιστές όσο και Ρώσους αξιωματούχους.
Νωρίτερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Πάβλο Κλίμκιν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες προσκεκλημένος για το Συμβούλιο, κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να στείλουν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» αποφασιστικότητας στη Ρωσία, απειλώντας με την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων, εάν αυτό χρειαστεί.
«Είναι καιρός να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα, το οποίο θα λέει πως οποιαδήποτε νέα αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα πυροδοτήσει επιπρόσθετα μέτρα από μέρους της ΕΕ», είπε ο Κλίμκιν.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του επιθυμεί να γίνει μια συνάντηση υψηλού επιπέδου «αυτή την εβδομάδα», ώστε να εμπεδωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία είχε συμφωνηθεί τον Σεπτέμβριο στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Ο Κλίμκιν συναντήθηκε νωρίτερα με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ επρόκειτο επίσης να μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Χρειαζόμαστε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο θα αναφέρει τα επόμενα στάδια (…), πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα πακέτο» κυρώσεων, οι οποίες θα είναι «ισχυρές ώστε να ασκηθεί πίεση σε όλους όσοι επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κατάστασης», είπε ο Κλίμκιν, επικρίνοντας την ΕΕ διότι δεν έχει επιδείξει «ποτέ μια συγκροτημένη πολιτική έναντι της Ρωσίας».
«Είναι τώρα καιρός να καταλήξει σε μια», πρότεινε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, καλώντας επίσης την ΕΕ να «υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, ώστε να είναι αληθινά επιτυχείς».
Στο μεταξύ στην ίδια την ανατολική Ουκρανία, ισχυρές εκρήξεις και πυρά πυροβολικού ακούγονταν στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.
Χθες Κυριακή ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών, ο Αντρέι Πουργκίν, είχε δηλώσει ότι οι αντάρτες κατέληξαν σε μια συμφωνία με τις ουκρανικές δυνάμεις για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού γύρω από το αεροδρόμιο – το οποίο ελέγχουν εν μέρει οι κυβερνητικές δυνάμεις και εν μέρει οι αυτονομιστές.
Όμως ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου επισήμανε πως η συμφωνία αυτή προοριζόταν απλώς και μόνο για να επιτραπεί στους αντάρτες να περισυλλέξουν τους νεκρούς και τους τραυματίες τους.
«Τώρα, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, μάζεψαν τα πτώματα και άρχισαν να ρίχνουν ξανά», είπε ο εκπρόσωπος, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.
Εξάλλου σύμφωνα με έναν άλλο εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, τον Αντρίι Λισένκο, τουλάχιστον έξι άνδρες του στρατού σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.