Η Σιγκαπούρη θέτει σε εφαρμογή το δικό της όραμα για να επιστρέψει στην απόλυτη κανονικότητα, αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του CNN. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» της πορείας του κορονοϊού που προτάθηκε από τρία μέλη της ειδικής ομάδας κατά του Covid-19, ένα σχέδιο που θα μπορούσε να άρει τα lockdown και να επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα και την επιστροφή σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Και όλα αυτά, δίχως την απαραίτητη καταγραφή των καθημερινών κρουσμάτων.
Η πρόταση αποκλίνει από το λεγόμενο μοντέλο «μηδενικής μετάδοσης» που υιοθετήθηκε από διάφορες χώρες και το οποίο απαιτεί αυστηρά έως και τιμωρητικά μέτρα καραντίνας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο μακροπρόθεσμα, όπως ισχυρίζονται τα μέλη της ειδικής ομάδας υγείας.
«Τα άσχημα νέα είναι ότι ο Covid-19 μπορεί να μην φύγει ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να ζούμε κανονικά με αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Σιγκαπούρης, Γκαν Κιμ Γιόνγκ σε ένα άρθρο γνώμης στους Straits Times. «Μπορούμε να μετατρέψουμε την πανδημία σε κάτι πολύ λιγότερο απειλητικό, όπως η γρίπη ή η ανεμοβλογιά και να συνεχίσουμε τη ζωή μας» τόνισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο που θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για άλλες χώρες.
Πώς θα γίνει αυτό
Το κλειδί για μια πιο ανάλαφρη προσέγγιση στην πανδημία είναι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Η Σιγκαπούρη βρίσκεται σε καλό δρόμο με τα δύο τρίτα του πληθυσμού της να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου έως τις αρχές Ιουλίου ενώ στοχεύει να έχει εμβολιαστεί πλήρως αυτό το ποσοστό έως τις 9 Αυγούστου. «Τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης καθώς και της μετάδοσης. Ακόμα κι αν είστε μολυσμένοι, τα εμβόλια θα βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων Covid-19», ανέφεραν οι αρχές. Ωστόσο, η αλλαγή έγκειται στο ότι η Σιγκαπούρη θα παρακολουθεί μόνο εκείνους που αρρωσταίνουν σοβαρά ή αυτούς που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα μολυσμένα άτομα θα μπορούν να αναρρώνουν στο σπίτι.
Για να γίνει αυτό, οι αρχές λένε ότι θα υπάρξουν πιο γρήγορες και ευκολότερες μέθοδοι τεστ, καθώς τα PCR χρειάζονται πολύ χρόνο για να δώσουν αποτελέσματα. Άλλες μέθοδοι εν εξελίξει περιλαμβάνουν ειδικές αναπνευστικές συσκευές, που χρειάζονται περίπου ένα έως δύο λεπτά για να βγάλουν αποτελέσματα, ενώ με την πάροδο του χρόνου, θα είναι διαθέσιμες περισσότερες θεραπείες κατά του κορονοϊού.